49 години от гибелта на Гунди и Котков

OFFNews 30 юни 2020 в 06:07 8959 1

Снимка levski.bg

Днес се навършват 49 години от катастрофата, отнела живота на две от най-ярките футболни звезди на България - Георги Аспарухов - Гунди и Никола Котков.

Днешният ден ще бъде отбелязан от футболен клуб Левски с поклонение от 10:30 ч. на Централните софийски гробища. Ръководство, служители, ветерани и привърженици на „Левски“ ще поднесат венци и цветя в памет на легендарните футболисти на „Левски“ и националния отбор.

Двамата загиват в прохода Витиня на 30 юни 1971 г. Гунди управлява своя автомобил “Алфа Ромео”, който се блъска на завой в прохода в товарен камион ЗИЛ, който е натоварил павета за Арабаконак. “Алфа Ромео”-то с двамата футболисти се запалва и те изгарят. Шофьорът на товарния камион Илия Цветков - запален левскар, в чиято кабината са залепени плакати на Гунди и Котков - скача веднага с пожарогасителя, но не може да ги спаси.

На погребението на Гунди и Котков се изсипват десетки, може би стотици хиляди. То е считано за най-многобройното в най-новата ни история, сравнявано е с това на цар Борис III. Когато траурното шествие достига до Централните софийски гробища, последните участници в него са на Герена, където е поклонението.

Властта в страната дълго време мълчат по случая. Публикациите за катастрофата са малко и кратки. Причина за това е и една от най-големите катастрофи в историята на космонавтиката, в която загиват членовете на съветския „Съюз 11“. Челните страници на партийните органи са посветени на трагедията в Космоса и съветските косонавти, а не на Гунди и Котков.

Роденият на 4 май 1943 г. в София Георги Аспарухов Рангелов - Гунди е централен нападател, обявен за най-великия български футболист на XX век. Той е заслужил майстор на спорта и носител на сребърен „Народен орден на труда“ през 1965 г. Загива едва на 28 г.

Никола Котков - Котето е роден на 9 декември 1938 г. Нападателят е една от легендите на Локомотив (София), където играе 12 сезона. След това за кратко е част от ЖСК Славия. Умира на 32-годишна възраст като действащ футболист на Левски (София).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови