48 отбора на Мондиал! Какво мислят българските герои

OFFNews 11 януари 2017 в 15:42 2438 0

На 48 бяха увеличени участниците в световните финали по футбол от ФИФА. Дебютът на новия формат ще е през 2026 година. Какво мислят българските герои от световни финали. Попитахме представители на три златни поколения. Не се нуждаят от представяне, но все пак.

Йордан Лечков е един от героите ни от САЩ 94, в момента вицепрезидент на БФС. Георги Димитров - Джеки изведе с капитанската лента националите по Мондиал 86 в Мексико. Христо Бонев пък има участие на две световни първенства като футболист (6 мача и 2 гола), а и е последният селекционер, водил ни на най-високия форум (Франция 98)

Йордан Лечков:

Футболът отдавна е бизнес

След като са го решили, няма какво да го обсъждаме. Сметнали са го вероятно във ФИФА, ето, изкарали са допълнителни печалби от 600 милиона евро. Значи е така. Напълно нормално решение.

Търси се разширяване на популярността на футбола, оттам на влиянието. В 21 век спортът е бизнес. Казвал съм го няколко пъти. Но нека почакаме до 2026 година: я камилата, я камиларят дотогава.


Георги Димитров - Джеки:

Има много пари в новите пазари

Логично решение на ФИФА, която иска да развие футбола в повече страни, а оттам и да спечели повече пари. Азия, Африка, Америка са неразвити още пазари. А интересът е огромен. Виждате, Манчестър Юнайтед, Реал и останалите правят турнета само в Азия.

Там се купуват фланелките. У нас и една да извадиш на пазара, без пари да е, пак няма кой да я вземе. Африка ражда много футболисти. Имаше мач в Египет, на който присъстваха 100 000 зрители, а още толкова чакаха отвън. Страхотен интерес.

Панама, Коста Рика и още държави от Америка също развиват отлични футболисти, а доскоро не ги бяхме чули. Участие на световно ще е стимул за тези държави да открият стадиони, бази, академии. Срещу бизнеса не се върви, а и не виждам с какво пречи новият формат. Продължителността и броят мачове ще са същите.

За нас ще е все така трудно, защото допълнителните квоти за Европа не са много, а излязоха куп нови сили от бившия СССР и Югославия. Ето, дори Люксембург върви напред, а ние продължаваме да си мислим, че знаем всичко.

Христо Бонев:

Интересува ме кога ние ще се класираме

Не съм разсъждавал по темата. Повече ме интересува кога българският отбор ще се класира на световно първенство, а не в какъв формат. Предполагам, всичко се прави с търговска цел.

Дали повече отбори автоматично ще донесат повече популярност - трудно е да преценя. Трябва да позвъним на шефа на ФИФА - Инфантино. Сигурно знае.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови