Женева с най-високата минимална заплата в света - 3714 евро

OFFNews 05 октомври 2020 в 13:16 5133 1

Швейцарският град Женева е с най-високата минимална заплата в света - 4000 швейцарски франка месечно или 3714 евро, предаде CNN. 

Тази заплата бе одобрена от жителите на града след гласуване. 

В Швейцария няма закон за минималната работна заплата. Швейцарската система на директна демокрация призовава гражданите на страната да гласуват четири пъти в годината по въпроси от обществено значение. Жителите могат да събират подписи в подкрепа на инициативи, които по-късно да бъдат лансирани от властите. 

От 1 ноември заплащането на час ще бъде 23 швейцарски франка. Това повишение бе гласувано на 27 септември. Работната седмица в страната е 41 часа. 

Решението ще повлияе на близо 30 хиляди души. 

По-висока минимална работна заплата е предлагана през 2011 и 2014 г., но без успех. 

Заплатата от около 4000 швейцарски франка поставя работниците малко над линията на бедността за домакинство с двама възрасти и две деца на възраст под 14 години.

Сумата е значителна, но трябва да се отчита, че в Швейцария животът е много скъп – месечният наем за двустаен апартамент достига 3000 швейцарски франка.

Макар Швейцария да е една от най-богатите страни в света коронавирусната пандемия нанесе сериозни поражения на икономиката на страната. За 2020 г. е изчислено, че БВП на страната ще падне с 6,2%, а безработицата ще бъде около 3,8%.

По данни на Economist Intelligence Unit Женева е 5-ият най-скъп град в света. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Сърбия - приятел или враг