Заповедта за арест на Путин ще е валидна и след войната в Украйна

OFFNews 20 март 2023 в 14:38 1815 1

Хан

Снимка Архив

Карим Хан

Главният прокурор, отговорен за заповедта за арест на руския президент Владимир Путин, издадена от Международния наказателен съд (МНС), заяви пред репортери, че тя ще продължи да бъде валидна, дори след като войната на Русия срещу Украйна приключи, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Междувременно Китай призова съда да действа "благоразумно". А Следственият комитет на Русия образува наказателно дело срещу съдиите от Международния наказателен съд и прокурора заради заповедта за ареста на Путин заради невярна информация и неточни данни. Главният прокурор Карим Ахмад Хан е настоявал да се обяви заповедта за арест на Путин и комисарката по правата на детето Мария Лвова-Белова. Срещу него е образувано дело по членове за привличане на невинен към наказателна отговорност, съчетано с незаконно обвинение на лице в извършване на тежко или особено тежко престъпление, както и подготовка за нападение срещу представител на чужда държава, ползваща се с международна закрила, за да усложни международните отношения.

"Няма срок на давност за военни престъпления", заяви пред Би Би Си главният прокурор на МНС Карим Хан. Той добави, че това е бил един от принципите на трибунала за военни престъпления в Нюрнберг след края на Втората световна война.

"Физически лица – където и да се намират в света – трябва да осъзнаят, че законът съществува и че с властта идва отговорността", каза още главният прокурор.

Множество западни сили и други приветстваха решението на съда от миналия петък, посочва ДПА.

"Този етикет ще остане с него доживот, освен ако не бъде съден и оправдан, или, което е почти немислимо, МНС оттегли заповедта за арест", заяви пред "Скай нюз" британският адвокат Джофри Найс, който беше главен прокурор в Хага за бившия сръбски лидер Слободан Милошевич. По думите му заповедта за арест е "много, много важна и много добре дошла стъпка".

Говорител на министерството на външните работи на Китай заяви, че съдът трябва "да възприеме обективна и честна позиция" и "да уважава имунитета на държавните глави съгласно международните закони". Съдът трябва да упражнява правомощията си "благоразумно и в съответствие със закона" и политизацията и двойните стандарти трябва да се избягват, добави говорителят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

1

6екеr4о

20.03 2023 в 15:08

Вече писах, но с риск да стана досаден отново заявявам, заповедта за арест на Путлер и някаква негова дамска подлога от Международния съд в Хага бе брилянтен ход с необратими последици!
Сега и на най-тъпата патка по света ще ѝ светна на патката, какъв чудовищен изверг е Кровавый Карлик, кърваво джудже - с този прякор е известен сталиновия шеф на НКВД (предшественик на КГБ)Николай Ежов, изтрепал безброй невинни, а сега съвсем заслужено той е лепнат на бункерния гном!