Москва отвръща на удара. Следствието в Русия образува дела срещу прокурори и съдии, наредили ареста на Путин

Красимир Крумов 20 март 2023 в 16:30 2574 3

Снимка

Международният наказателен съд в Хага

Следственият комитет на Русия обяви, че е образувал наказателно дело срещу прокурора и съдиите от Международния наказателен съд (МНС) в Хага. Това се съобщава на сайта на ведомството. Миналата седмица МНС издаде заповед за арест на президента Владимир Путин и детския омбудсман Мария Лвова-Белова.

От комитета, който е на ръчно управление от Владимир Путин, а ръководството му изпълнява задачите, поставени от Кремъл, съобщиха, че прокурорът на МНС Карим Хан е изпратил искане за издаване на заповед за арест на руски граждани. Въз основа на нея съдиите Томоко Акане, Росарио Салваторе Айтала и Серхио Херардо Угалде Годинес са взели „незаконни решения за арест на президента и детския омбудсман“.

„Наказателното преследване е очевидно незаконно, тъй като няма основания за наказателна отговорност", се казва в доклада. „В съответствие с Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъпления срещу лица, защитени от международна защита от 14 декември 1973 г., държавните глави се ползват с абсолютен имунитет от юрисдикцията на чужди държави“.

Следственият комитет на Русия обвинява е повдигнал обвинение на прокурора от Международния наказателен съд за „привличане на заведомо невинен към наказателна отговорност“, както и в „подготовка за нападение срещу представител на чужда държава, ползващ се с международна закрила, с цел усложняване на международните отношения“. Руските следователи обвиняват съдиите в "съзнателно незаконно задържане, както и подготовка за нападение срещу представител на чужда държава".

Международният наказателен съд обвинява Путин в отговорност за незаконното депортиране на деца от окупираните територии на Украйна в Русия. Както беше обяснено в съда, има "разумни основания" да се смята, че президентът на Руската федерация е лично отговорен за това. Лвова-Белова е заподозряна в подобни престъпления.

Путин вече не може да пътува до страни, които са ратифицирали Римския статут, и до страни, които признават юрисдикцията на съда (123 държави). Това са всички страни от Европа, цяла Южна Америка (включително такива съюзници на Русия като Венецуела), Таджикистан, Афганистан, Бразилия, Южна Африка, Централноафриканската република, Нигерия. В неделя президентът на Република Южна Африка Сирил Рамапоса обяви, че страната му е наясно с правните си задължения. Рамапоса направи коментара в контекста на планираната за август среща на върха на БРИКС, на която се предполагаше, че ще участва Владимир Путин. Южноафриканският президент каза също, че до срещата властите в РЮА ще бъдат в контакт със заинтересованите страни.

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова веднага след вземането на решението за издаване на заповед за арест заяви , че решенията на Международния наказателен съд "нямат значение за нашата страна, включително от правна гледна точка". „Русия не е страна по Римския статут на Международния наказателен съд и не е обвързана от него“, каза тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

900

3

Маги Стралска

20.03 2023 в 18:32

пропаганда.... за употреба.... пред дебили.... и русофили.....

-7195

2

vovchik

20.03 2023 в 17:29

Според мен копират Майки Помпео. И той така се плюнчеше.

345

1

Джендо Джедев

20.03 2023 в 17:22

Пффффхахахахахахахахаха! Тия матрьошки верно са като децата! :D

„подготовка за нападение срещу представител на чужда държава, ползващ се с международна закрила, с цел усложняване на международните отношения“

Мдам, интересно дали помнят какво бяха решили да направят на Зеленски. Или сигурно само възнамеряваха да го смъмрят и да го пуснат да си ходи. Хахахахаха! А с цел избягване на усложняването на международните отношения, нападнаха Украйна. Добре, бе, как може в една държава подобна власт да се дава на такива откровени имбецили!
 
X

Да помогнем на украинските деца!