Заев става премиер на Македония - договори се с Ахмети

Демократичният съюз за интеграция ще получи Министерството на вътрешните работи

OFFNews 18 август 2020 в 18:31 2802 0

Снимка БТА

Постигнато е споразумение за сформиране на коалиционно правителство на Северна Македония. Това съобщи лидерът на Социалдемократическия съюз Зоран Заев след поредния разговор с ръководителя на Демократичния съюз за интеграция - най-влиятелната партия на етническите албанци Али Ахмети, предаде Плусинфо. 

Зоран Зарев ще заеме длъжността на премиер за следващите четири години. В началото на преговорите от Демократичния съюз за интеграция искаха премиер да е етнически албанец и предлагаха екзотични варианти, сред които министър-председателят на коалиционното правителство да е на ротационен принцип.

Демократичният съюз за интеграция ще получи Министерството на вътрешните работи, а Талат Джафери ще остане председател на парламента.

Зарев каза още, че новото правителство ще се посвети на борбата с престъпността, корупцията, както и изсветляването на съдебната система. Според него в новата четиригодишна програма се предвижда и държавната администрация да се намали с 20%. 

Той подчерта, че ще работят за промяна на изборния модел за следващите местни избори.

На 13 август - деня на 19-тата годишнина от Охридското споразумение, което сложи край на конфликта между албанци и македонци президентът на Северна Македония Стево Пендаровски връчи на Зоран Заев мандат за съставяне на кабинет.

Очаква се след постигането на споразумение за нов кабинет, председателстващият парламента Талат Джафери да свика заседание, на което да бъде избран председател на законодателния орган, след което да се свика редовно заседание на парламента за избор на ново правителство.

Зоран Заев беше министър-председател на Македония от май 2017 до януари 2020 г., когато беше съставено служебно правителство.

В средата на юли партията на Заев спечели предсрочните парламентарни избори. Тя е и най-голямата политическа сила в парламента на страната, но с много малка преднина пред другата основна партия ВМРО-ДПМНЕ.

На предсрочните парламентарни избори партия СДСМ спечели 46 места в парламента, ВМРО-ДПМНЕ - 44, Демократичният съюз за интеграция /ДСИ/ - 15, Алианс за албанците и Алтернатива - 12, Левица - 2 и Демократичната партия на албанците - 1 място.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!