За 3 месеца Европейската прокуратура разкри щети за 4,5 млрд. евро. Повечето са от измами с ДДС. :

Политиците да решат какво искат от нас - да сме тигър или малко кученце, казва Лаура Кьовеши

OFFNews 23 октомври 2021 в 20:14 5310 2

Европейският бюджет е ощетен с 4,5 млрд. евро - това е установила Европейската прокуратура за първите три месеца от работата си. Голяма част от установените злоупотреби са от далавери с ДДС. Малко са случаите, свързани с корупция.

Данните представи европейският главен прокурор Лаура Кьовеши пред телевизия "Ал Джазира", цитирана от БНР.

Досега са получени 1700 сигнала и са започнати 300 разследвания. 

"Нанесените щети на европейския бюджет се изчисляват на 4,5 милиарда евро само от случаите, които ние разследваме. Само за три месеца ние разкрихме щети в такъв размер, но имаме много малък бюджет. Затова казвам: Каква искаме да е Европейската прокуратура – тигър или малко кученце. Това е решение на политиците", коментира Кьовеши.

Бюджетът на Европейската прокуратура е 45 млн. евро, а неотдавна Европейската комисия отказа да назначи повече експерти в службата.

Лаура Кьовеши предупреди, че ограниченият бюджет може да попречи на Европейската прокуратура да бъдат предотвратени злоупотребите със средствата за възстановяване от пандемията. 

"Имаме много малко случаи, свързани с корупция. Повечето ни случаи са за ДДС измами. Има случаи с много високи щети – над 80 млн. евро са щетите от престъпление в шест или седем страни членки. Сега Европейската прокуратура има бърз достъп до документацията на всичките 22 държави, които са част от прокуратурата, и в бъдеще това разследване ще обхване всички тези държави", посочи тя.

По-рано тази седмица Европейската прокуратура съобщи, че под нейния надзор са били задържани 10 души в България, Италия и Германия по подозрение за измами с ДДС.

В съобщение на българското държавно обвинение от 20 октомври се казваше, че задържаните са участвали в организирана престъпна група за данъчни злоупотреби с препродажба на автомобили в различни страни от ЕС. Те извършвали действия, довели до загуба за бюджета на близо 13 млн. евро. Отбелязва се, че основната част на престъпната схема е била развивана от извършители в Германия и Италия, но не се уточняваше ролята на задържаните в нашата страна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

24.10 2021 в 03:00

13 милиона, и 4 и половина милиарда.
Мда. Евроценности. Евросемейства. Обща европейска отбрана.
Врагът е Путин.
Ми, вярвам.
Булзит!