Ексклузивно Шест месеца на първата линия на фронта. Иван Калчев-Глиги в студиото на OFFNews

В ЕС фирмите ще са задължени да ремонтират стоките дори след изтичане на гаранцията

OFFNews 21 ноември 2023 в 18:06 1547 0

Въвежда се ново задължение за производителите да ремонтират продуктите дори след изтичане на гаранцията

Снимка Getty Images

Въвежда се ново задължение за производителите да ремонтират продуктите дори след изтичане на гаранцията

Европарламентът прие своята преговорна позиция за новите мерки за утвърждаване на правото на поправка и за намаляване на въздействието на масовото потребление върху околната среда.

ЕП прие позицията си относно засиленото „право на поправка“ за потребителите с 590 гласа „за“, 15 гласа „против“ и 15 гласа „въздържал се“. Предложението има за цел да насърчи по-устойчивото потребление чрез улесняване на ремонта на повредени стоки, намаляване на отпадъците и подпомагане на услугите за поправка.

Въвежда се ново задължение за производителите да ремонтират продуктите дори след изтичане на гаранцията

В рамките на законоустановения гаранционен срок, от продавачите ще се изисква да отдават предпочитание на ремонта, ако той е по-евтин или равен като разход на замяната с нова стока, освен ако ремонтът е невъзможен или е неудобен за потребителя. Евродепутатите също така предлагат удължаване на гаранцията с една година след поправката на уреда.

Потребителите ще имат право да изискват ремонт на стоки като перални машини, прахосмукачки, смартфони и велосипеди след изтичане на гаранцията. За да направят ремонтите по-привлекателни за потребителите, евродепутатите искат производителите да предлагат заместващи устройства за ползване в периода на ремонта. Ако дадена стока не може да бъде поправена, може да се предложи друга, преминала обновяване.

Предлага се потребителите да получават ваучери, за да предпочитат ремонта пред замяната

Потребителите често се отказват да поправят даден уред поради високи разходи, затруднен достъп до услуги за ремонт или продуктов дизайн, който възпрепятства ремонта. Съгласно позицията на ЕП независимите сервизи, предприятията, извършващи обновяване на стоки, и крайните потребители ще имат достъп до всички резервни части, до информация за ремонта и до инструменти на разумна цена.

Национални онлайн платформи ще помагат на потребителите лесно да намират сервизи (включително кафенета за ремонт) и продавачи на стоки, преминали обновяване, в близост до тях. За да направят ремонтите по-достъпни и привлекателни, евродепутатите предлагат потребителите да получават ваучери и други финансови стимули чрез национални фондове за ремонт.

След като Съветът на ЕС приеме своята позиция на 22 ноември, преговорите с ЕП ще могат да започнат, като първата среща е насрочена за 7 декември.

По-голямата част от гражданите на ЕС предпочитат да поправят уред, от който са доволни, вместо да купуват нов

Изхвърлянето на потребителски стоки, които могат да бъдат ремонтирани, оказва огромно въздействие върху околната среда – всяка година в ЕС се генерират 261 млн. тона CO₂–еквивалентни емисии, добиват се 30 млн. тона ресурси и се изхвърлят 35 млн. тона отпадъци. Потребителите, които предпочитат да заменят стока, вместо да я поправят, губят общо приблизително 12 млрд. евро всяка година. Според проучване на Европейската комисия 77% от гражданите на ЕС биха предпочели ремонт пред закупуването на нова стока.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови