Според зам.-шефа на ЕК България може да влезе в чакалнята на еврозоната през юли

OFFNews 11 май 2020 в 19:47 2648 0

България може да се присъедини към „чакалнята на еврозоната“ (валутно-курсовия механизъм ERM II) през юли, ако изпълни и последното условие.

Това заяви в отговор на въпрос на БНР зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, който участва във видеоконференция.

Въпреки че България бе първата страна, която заяви интерес към присъединяването към ERM II, процесът по присъединяването ще бъде заедно с Хърватия.

В края на април страната ни изпрати писмо за оценка до Европейската централна банка, а малко по-рано Българската народна банка подписа суап линия за два милиарда евро с Франкфурт. Това е още един елемент, който носи сигурност на финансовата система, допълни Домбровскис.

"Ние все още се целим в юли, когато държавите от ERM II и Европейската централна банка ще обсъдят присъединяването на България и Хърватия към валутния механизъм. За да се стигне до тази фаза, и двете страни поеха много ангажименти, повечето от които вече са изпълнени", каза Домбровскис.

Той допълни, че при България остава укрепването на капитала на една банка, което той се надява, че ще се случи скоро. "Ако това се случи, всички ангажименти ще бъдат изпълнени и двете държави ще могат да се присъединят към механизма през юли", допълни зам.-шефът на ЕК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови