Само Словения не е излъчила още свои европрокурори

OFFNews 24 юни 2021 в 15:17 826 0

Словения остана единствената страна, участваща в Европейската прокуратура, която все още не е излъчила свои представители в новата институция. Днес е постигнато споразумение с Финландия.

Това съобщи пред Европейския парламент еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс, цитиран от БТА.

Той уточни, че днес е изпратил ново писмо до словенските власти с настояване да предприемат нужните стъпки и допълни, че Европейската комисия няма да се поколебае да вземе мерки, за да може прокуратурата на ЕС да работи безпрепятствено.

Рейндерс отбеляза, че ще трябва известно време преди структурата да се задейства на пълни обороти. За да изпълни своите задачи, прокуратурата трябва да има представители във всички 22 участващи страни, добави еврокомисарят.

И напомни, че седем страни все още не са запълнили квотите си за делегирани прокурори.

България е една от тях, след като ръководената от румънката Лаура Кьовеши Европейска прокуратура отхвърли шест от нашите предложения. В средата на юни Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет започна нова процедура за подбор на липсващите шестима европейските делегирани прокурори. При посещението си у Лаура Кьовеши обясни, че след разговорите й с главния прокурор Иван Гешев и ВСС критериите за тях остават същите и те са независимост на кандидатите, да имат опит в разследването на корупция по високите етажи на властта, прането на пари и злоупотреби с европейски средства.  

Дидие Рейндерс уточни, че държавите са длъжни да излъчат по брой толкова представители, за колкото са дали съгласие главните прокурори на съответните страни. Процедурите по номинация трябва да бъдат изцяло прозрачни, отбеляза еврокомисарят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови