Съдът на ЕС наложи глоба от 1 млн. евро на ден на Полша заради неизпълнение на негово решение

OFFNews 27 октомври 2021 в 16:05 1229 0

Съдът на Европейския съюз наложи на Полша глоба от 1 млн. евро на ден заради неизпълнение на негово решение за замразяване дейността на Дисциплинарната камара на полския върховен съд, предаде Ройтерс.

"С решението си от днес зам.-председателят на съда задължи Полша да плаща глоба от един милион евро на ден в полза на Европейската комисия от датата, на която Полша се е запознала с решението", заяви Съдът на ЕС.

Полските власти обещаха да разпуснат Дисциплинарната камара като част от по-големи реформи, но не представиха детайли.

Решението на Съда на ЕС е в отговор на искане от Европейската комисия за определяне на санкцията за отказа да се изпълни съдебната заповед от 14 юли. 

Според ЕК начинът, по който се назначават членовете на Дисциплинарната камара, както и процедурните правила за работата й, хвърлят сериозни съмнения върху независимостта на съдебната власт и накърняват правата на магистратите - обект на Дисциплинарния съд.

Финансовите санкции бяха поискани на 9 септември от ЕК, която отговаря за наблюдението на върховенството на закона.

Съдебната заповед има обратно действие от 14 юли до изпълнението на нареждането. Това означава, че Полша вече дължи на европейския бюджет над 100 млн. евро.

"Узурпация и изнудване" нарече случващото се полският зам.-министър на правосъдието Себастиан Калета.

"Съдът на ЕС напълно пренебрегва полската конституция и решенията на Конституционния съд. Той действа извън своята компетентност и злоупотребява с налагането на парични глоби и временни мерки", написа той в туитър.

Според Калета това е следващият етап от операция, която цели да отнеме правото на Полша да влияе върху устройството на своята държава. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови