Путин предупреди, че военните учения на НАТО в Черно море са сериозно предизвикателство за Москва

Руският президент отрече страната му да има нещо общо с мигрантската криза по границата на Беларус с ЕС

OFFNews 13 ноември 2021 в 15:58 4123 0

Руският президент Владимир Путин предупреди, че непредвидените военни учения на НАТО в Черно море са сериозно предизвикателство за Москва. Той изрази това мнение в интервю, дадено за програмата "Москва. Кремъл. Путин", излъчвана по руските държавни телевизии. Откъси от интервюто бяха публикувани на сайта на Кремъл, съобщи БТА.

"САЩ и техните съюзници от НАТО водят непредвидени учения в Черно море. С не само много мощна военноморска група, но и с авиация, в това число и стратегическа авиация. Това е сериозно предизвикателство за нас", заяви Путин.

Вероятно Путин има предвид участието на няколко американски военноморски кораби в ученията в Черно море, за които Москва заяви по-рано тази седмица, че ги наблюдава.

Путин добави, че руското министерство на отбраната "имаше предложение за провеждане на собствени непредвидени учения в същите тези води, но мисля, че това не е уместно и че няма нужда да се влошава още повече ситуацията", предаде Франс прес.

Черно море се превърна в гореща точка в отношенията между Москва и Запада, по-специално от анексирането на Крим от Русия през 2014 г. Няколко страни членки на НАТО - Турция, България, Румъния - са освен това с излаз на Черно море, където този западен военен алианс има редовно учения и извършва редовно патрули.

Изявленията на руския президент идват в момент, в който Вашингтон изрази безпокойство от движение на руски войски близо до границата с Украйна и предупреди Москва срещу евентуална инвазия. ЕС също изрази безпокойството си вчера за движението на руски военни. А говорител на европейската дипломация заяви, че страните членки обменят мнения със САЩ и Обединеното кралство по този въпрос.

Путин обвини Украйна, че използва дронове турско производство срещу проруските сепартисти в Източна Украйна, нещо, което Париж и Берлин също разкритикуваха.

В интервюто Путин отбелязва, че Русия няма нищо общо с мигрантската криза по границата на Беларус с Европейския съюз, предадоха световните агенции. Той изрази надежда, че беларуският президент Александър Лукашенко и германският канцлер Ангела Меркел скоро ще разговарят помежду си за кризата. По думите му мигрантите искат да отидат главно в Германия.

"Искам целият свят да разбере това. Ние нямаме нищо общо с това", подчерта Путин.

По-рано тази седмица от Запад се чуха твърдения, че Русия е организирала с Минск изпращането на мигрантите на източната граница на ЕС.
Според Путин европейските лидери трябва да се обърнат директно към Лукашенко, за да решат тази криза.

"От това, което разбрах, Лукашенко и Меркел са готови да разговарят. Надявам се, че това ще стане в близко бъдеще", заяви той.

Според Путин миграционната криза е била създадена от самите страни от Запада, предаде ТАСС. Той припомни, че причините за мигрантските кризи имат политически, военен и икономически характер.

Владимир Путин заяви също, че Беларус не се е консултирала с него, когато е заговорила за прекъсване на доставките на руски природен газ за Европа, предаде Ройтерс. Той отбеляза, че подобно действие може да навреди на връзките между Минск и неговия ключов съюзник Москва

"Неотдавна говорих с Лукашенко два пъти и той не спомена подобно нещо пред мен нито веднъж, той дори не намекна за това. Разбира се на теория Лукашенко, като президент на транзитна страна, може да нареди нашите газови доставки за Европа да бъдат спрени. Но това ще означава нарушение на нашия договор за транзит на газ и се надявам, че това няма да се случи", заяви Путин.

Александър Лукашенко отправи тази заплаха в четвъртък в отговор на евентуални нови европейски санкции срещу Минск заради миграционната криза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки