Програма за бъдещето

Цветелина Минчева Последна промяна на 15 март 2016 в 15:15 2562 5

Снимка europarl.europa.eu

Проблемът за равенството между половете винаги е съществувал. Векове минават в усъвършенстване на човешкото общество, докато жената се пребори за правото си да се противопостави на наложените правила. Историята ни показва, че първите десетилетия на 19 век са официално начало на борбата за равнопоставеност, въпреки че съществуват и по-ранни прояви на жени, борещи се за правата си: например историята на сестра Хуана Инес де ла Крус – мексиканска писателка от 17 век. Известна е с това, че защитава правото на жените да бъдат уважавани човешки същества, както и правото им да получат образование.

Въпреки изминалите времена и постоянното развитие на цивилизацията, през XXI в. въпросът за равното третиране продължава да стои на дневен ред. Европейският съюз играе главна роля в разрешаването на този проблем.

Програмата от февруари 2012 г. за действие за равнопоставеност на мъжете и жените на Европейската конфедерация на профсъюзите предлага приоритети в областта на равенството между половете и определя начините за постигането им. Като основни са изложени следните цели:

1) Равно третиране на жените и мъжете във всички политики на ЕКП;
2) Постигане на равенство в заплащането;
3) Премахване на разликата в представителството в органите за вземане на решения;
4) Насърчаване на баланса между работа и семейство;
5) Създаване на връзка между предотвратяване на домашното насилие и правата на работното място.

Постигането на първата цел се явява най-голямо предизвикателство. Главен проблем тук е фактът, че жените са обект на дискриминация и до днес. Както е посочено в Хартата на ЕС за жените, ЕКП настоява да бъде изработен специален набор от насоки за прилагане на „интегрирания подход за равно третиране“. Това означава, че е необходимо равно третиране по пол на всички нива и във всички области, било то държавни, федерални, регионални и т.н.

По отношение на втората цел ЕКП продължава да насърчава колективното решаване на този проблем. По последни данни разликата в заплащането при жените и мъжете в Европа е повече от 15%. През 2010 г. Европейската комисия се заема да промени това несъответствие, изготвяйки планова стратегия за равенство. На 5 март 2011 г. за пръв път се чества Европейският ден на равното заплащане. Изборът на дата не е случаен – отбелязва броят на дните, необходими на жените, за да наваксат и да изравнят заплащането си с мъжете, като всяка следваща година датата се променя. Този ден има за цел да привлече вниманието към разликите в заплащането и да осведоми обществото колко повече трябва да работят жените в сравнение с мъжете, за да получават еднакво заплащане.

Проблемът за сегрегацията съществува не само по отношение на представителството на жените, но и в цялото общество. Независимо от усилията на различните европейски организации и програми, занимаващи се с постигането на баланс между половете, нивото на жените с управленски роли все още е ниско.

Четвъртата цел е за насърчаване балансът между работа и личен живот – майчинство, равнопоставеност при отпуск, детски градини и т.н. Същевременно и до днес съществува голяма дискриминация на работното място по отношение на назначаването на жените. Според специалисти по подбор на персонал, повечето работодатели се страхуват да наемат млади и обвързани жени, тъй като това директно ги превръща в потенциални родилки. На бъдещите майки се гледа като на загуба на време и ресурси, защото веднага изникват „проблемите“ за отпуските по майчинство, както и търсенето на заместник.

Още от самото основаване на Европейския съюз законодателството за равноправието е допринесло и ще продължава да допринася за равното участие на жените и мъжете в обществото в Европа. Въпреки постигнатия успех през последните 50 години обаче този проблем ще продължава да съществува, докато използваме етикетите „нежен“ и „силен“ пол.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.03 2016 в 20:39

Авторката да ходи да си разтяга дъвките пред новите европейци, ний от таквиз работи не разбираме.

16.03 2016 в 20:04

Съгласен съм със zoro. Две различни неща не могат да са равни. А въпроса с правата на жените в цивилизования свят отдавна са решени. Не виждам на жените да им е забранено да учат, работят или се занимават с какво им душа иска. Това, което една група откачени феминистки и техните поддръжници искат е надмощие. Но за тяхно съжаление, природата е дала на мъжете и жените различни качества и това не може да бъде променено от една банда хора, които си нямат работа. Като мъж, мога да издържам на психическо напрежение и физическо натоварване много по - дълго и ефективно от една жена, което ми дава умението да работя по - добре от жените в някои области (полиция, пожарна, тежка физическа работа и работа под психическо напрежение). Нима е правилно да получавам същото заплащане с жена, която е постигнала по - нисък резултат? Това е просто хипотетичен пример, но показва ясно, че равенство между половете, такова каквото го вижда авторката не може да има. Може да има справедливост. Правете разлика.

15.03 2016 в 16:27

Мирише на недоебана феминистка слива - сбръчкана и спаружена.

15.03 2016 в 15:32

"Проблемът за равенството между половете винаги е съществувал"

Проблем е, защото различните неща не са и не могат да са равни. На авторката и компания ще е по-лесно да се бори с неравенството между деня и нощта (като примерно взриви Слънцето) и остане само нощта - тогава няма да има неравенство.
---
Нито авторката, нито феминистките искат равенство. Искат надмощие.

15.03 2016 в 15:29

Какви са тия неграмотни глупости, от човек който си няма представа от нещата?

И куп организации си пилеят времето и ресурсите с простотии?

Може ли авторката да отговори за:
- произход на матриархата (великата богиня майка, Кибела и т.н.)
- причини за заличаване на матриархата
- причини за възраждането му?

И без глупости като "Векове минават в усъвършенстване на човешкото общество"