Преговорите за Брекзит със сделка зациклиха съвсем

OffNews 09 октомври 2019 в 10:19 944 0

След разговор вчера в Лондон между британския премиер Борис Джонсън и председателя на Европейския парламент Давид Сасоли се оказва, че все още няма напредък в преговорите за излизането на Великобритания със сделка от ЕС.

Според Сасоли Европарламентът няма да се съгласи с условия, подкопаващи мира в Северна Ирландия и целостта на единния европейски пазар, защото британския премиер е дал „мъгляви“ отговори на въпроса дали ще бъде запазена отворена граница между Северна Ирландия и Ирландия.

След съвещание в Брюксел с ирландския външен министър Саймън Ковни в Туитър главният преговарящ от европейска страна Мишел Барние споделя, че усилията за сделка за Брекзит продължават.

В случаи, че Великобритания напусне ЕС без сделка ирландското правителство представи на парламента в Дъблин проектобюджет за 2020 година. В проекта са заложени 1 милиард и 200 милиона евро за смекчаване на негативния ефект от скъсването на пазарните връзки с Великобритания.

Още на 29 март Обединеното кралство трябваше да напусне ЕС. След отлагането на Брекзит за април и след това за май се стигна до консенсус напускането да се случи на 31 октомври. Сегашния премиер Джонсън настоява страната да не иска от Брюксел нови отлагания и да напусне ЕС не по-късно от крайната дата със или без сделка. 

В началото на месеца Джонсън сподели, че се надява да постигне сделка с ЕС. Част от нея ще е и някакво решение на ключовия въпрос за граничните проверки между Северна Ирландия и Ирландия.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови