Правната комисия в ЕП ще гледа имунитета на Елена Йончева

OFFNews 01 декември 2020 в 18:17 7789 1

Правната комисия в Европейския парламент ще разглежда в четвъртък искането на българската прокуратура за свалянето имунитета на евродепутата Елена Йончева - това се разбира от публикувания дневен ред. Вносител на доклада е евродепутатът от "Национален фронт" Жил Лебретон.

В края на 2019 г. бившият главен прокурор Сотир Цацаров изпрати писмото до ЕП за снемането на имунитета й. Обвинението, което прокуратурата у нас повдигна на Елена Йончева в началото на м.г., е за пране на пари "в особено големи размери".

Според прокуратурата през 2012 г. тя е направила общо дружество с офшорка от Британските Вирджински острови, която е внесла по сметките на новата фирма над 650 хил. лв. от КТБ. Йончева обаче обясни, че с въпросните средства са направени 7 документални филма, била е закупена техника, а филмите са излъчени. 

Като депутат в Народното събрание от БСП Йончева се отказа доброволно от имунитета си заради разследвана за пране на пари. Тогава Йончева обяви, че обвинението е абсурдно. "Тези клевети отдавна се лансират от депутатите от ГЕРБ и аз няколко пъти призовах съответните органи да направят проверка. Призовах както от трибуната на Народното събрание, така и през медиите. Запозната съм с методите на репресии на ГЕРБ", коментира тя и допълни, че това е класическа схема за сплашване. 

По-късно тя се кандидатира за евродепутат и отново получи неприкосновеност.

Елена Йончева е вторият български евродепутат, за който се иска снемане на имунитет. Първият беше Сергей Станишев във връзка с изчезнали секретни доклади, докато е бил премиер. Впоследствие той беше оправдан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Елена, която върна наградата