Полски вестници излязоха с черни първи страници заради непосилен данък

OFFNews 10 февруари 2021 в 13:29 1226 0

Нов данък върху рекламата за частните медии предизвика остър отпор сред тях в Полша. Основният частен тв канал ТВН (TVN) и радиостанции спряха ефира, а вестници излязоха с черни първи страници. Така те предизвикаха медийно затъмнение днес.

Новият данък трябва да влезе в сила тази година и предвижда облагане на рекламните приходи на телевизия и радиа, печатни и интернет издания. Налогът няма да засегне държавните медии.

В позиция до АФП от телевизия ТВН, собственост на американската група "Дискавъри", заявиха, че предложението на правителството цели да ограничи плурализма и свободата на словото.

На първите страници на десетки национални вестници, в това число и най-четените "Факт" и "Газета Виборча", се чете послание в черно и бяло "Медии без избор". Черни останаха и страниците на уебсайтове.

Радиостанции спряха излъчване, а Радио Зет информира слушателите си, че данъкът би означавал ликвидация на някои медии. "Няма свободна държава без независими медии, няма свобода, когато няма свобода на избор", обявиха от радиото.

Полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че данъкът е част от европейските усилия за облагане на технологични гиганти като Гугъл и Фейсбук. Той бе опроверган от много независими полски медии, според които налогът е несправедлив.

Според Моравецки това е такса солидарност, която ще създаде по-добри условия за развитието на свободните медии и ще помогне за финансирането на здравеопазването и културния сектор. Налагането на рекламния данък идва в момент, когато много медийни компании страдат от по-малко реклами и загуба на приходи заради пандемията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови