Полша и Унгария се обърнаха към Съда на ЕС заради обвързването на евросредствата с правовата държава

OFFNews Последна промяна на 11 март 2021 в 15:24 839 0

Полша и Унгария са сезирали Съда на Европейския съюз заради механизма, който обвързва изплащането на средства от европейските фондове със спазване на правилата на правовата държава, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Смятаме, че този род решения не са обосновани в договорите на ЕС, че са намеса в компетенциите на страните членки и че нарушават законодателството на ЕС. Европейският съюз няма компетенцията да дефинира понятието за правова държава", се казва в съобщение на полското правителство. 

Според Варшава разпределянето на европейски средства трябва да се основава само на това дали дадена цел е постигната и дали конкретни условия са изпълнени.

Унгарският правосъден министър Юдит Варга заяви, че механизмът, който обвързва европейските средства с правилата за правова държава, е сериозно нарушение на законодателството и не може за остане в сила.

Двете страни редовно са обвинявани от Брюксел, че подкопават правовата държава. Миналата седмица те се заканиха да сезират Съда на ЕС срещу новия бюджетен механизъм, приет през декември. Тогава държавите от ЕС приеха на среща на върха, че механизмът няма да се прилага преди Съдът на ЕС да се произнесе по неговата валидност, в случай че някоя страна членка го сезира, и настоя съдът да го анулира.

До този компромис се стигна, тъй като Варшава и Будапеща налагаха вето на европейския план за икономически подем. С компромиса двете страни вдигнаха ветото си върху прилагането на плана за европейски икономически подем на стойност 750 милиарда евро и бюджета на ЕС за следващите седем години на стойност над 1 трилион евро.

Средствата по европейските фондове са представлявали около 3,3 процента от БВП за Полша и 4,48 процента от БВП за Унгария през 2019 г.
Обикновено Съдът на ЕС се произнася по даден казус средно след година и половина. По този начин двете страни засега избягват санкционни мерки, които можеха да им бъдат наложени съгласно новия бюджетен механизъм.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови