Политици в Европа се ваксинират с Астра Зенека, за да покажат, че е безопасна

OFFNews 19 март 2021 в 08:23 2408 1

Няколко страни от ЕС - Испания, Франция, Германия, Португалия, Литва, Латвия, Кипър, Италия, Словения, Нидерландия съобщиха, че подновяват ваксинирането с препарата на "Астра Зенека", чието използване бе временно преустановено поради съмнения, че може да е свързано с риск от образуване на тромби, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Европейската агенция по лекарствата вече обяви, че ваксината е сигурна и че тя не е причина за увеличената опасност от тромбози. ЕАЛ подчерта, че ползите от нея са повече от рисковете.

За да покажат, че имат доверие на тази ваксина, президентът на Литва Гитанас Науседа и премиерката Ингрида Шимоните, председателят на парламента и здравният министър Арунас Дулкис ще се имунизират в понеделник с тази ваксина, а от утре литовците ще имат възможност да избират с кой препарат да се имунизират.

Френският премиер Жан Кастекс заяви пред телевизия Бе Ем Еф, че ще се ваксинира днес с препарата на "Астра Зенека". Британският му колега Борис Джонсън също обяви, че ваксината е безопасна и ще се ваксинира с нея също днес.

В Испания подновяването на ваксинациите с продукта на "Астра Зенека" ще е от идната сряда. Подновяването в Португалия ще е от идния понеделник. А в Нидерландия ще е от следващата седмица.

Швеция и Норвегия обявиха, че са се запознали с позицията на ЕАЛ (ЕМА), но засега ще изчакат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови