Турция спря проекта за ТЕЦ край Резово

17 декември 2012 в 13:35 1659 0

На 31 октомври 2012 г. над 200 демонстранти в село Беандик излязоха на протест срещу строежа на АЕЦ. Снимка:  Петър Кърджилов
На 31 октомври 2012 г. над 200 демонстранти в село Беандик излязоха на протест срещу строежа на АЕЦ. Снимка: Петър Кърджилов

Проектът за строителството на ТЕЦ край турския град Инеада, южно от община Царево, е спрян.

Това заяви кмет на община Инеада Тахир Яшък на икономически форум в Бургас. Taхир Яшък и неговите колеги от общините Визе и Демиркьой обясниха, че строителството на ТЕЦ край Инеада не е правителствен проект, а намерение на частни инвеститори, информира Дарик.

Кметовете на трите общини изразиха и категоричната си позиция против изграждането на топлоелектрическа централа край Инеада.

По думите на Тахир Яшък турският министър на екологията е застанал на страната на протестиращите граждани и е отказал да одобри проекта, заради което той вече не стои на дневен ред.

Както OFFNews съобщи по-рано, новината, че Турция планира да строи АЕЦ или ТЕЦ край Инеада, разбуни местното население. През октомври и ноември природозащитници от Истанбул, Лозенград, Одрин, както и множество местни жители от община Инеада протестираха в село Беандик срещу изграждането на АЕЦ и ТЕЦ.

Преди дни на среща между между екоминистъра Нона Караджова и турския зам.-министър на околната среда и градоустройството Мохамед Балта в катарската столица Доха, турските власти заявиха, че ще информират България в случай, че възнамеряват да строят електроцентралата в турския град Инеада.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!