Орбан: Шенген умира, но България заслужава да влезе в него

OFFNews 29 януари 2016 в 11:14 6218 14

Не е правилно, че резултатите на България не се оценяват в Европейския съюз и страната все още не е член на Шенген. Това стана ясно от изказване на унгарския премиер Виктор Орбан след среща с премиера Бойко Борисов. Той обясни, че при кризата с бежанците България се справя най-добре, въпреки че не е член на Шенген. "Това е стрес тест за всички, които са на пътя на бежанците, и България издържа този тест най-добре. Каквото поеме България като ангажимент, тя го спазва", обясни Орбан.

"Ако Европа иска да бъде коректна, тогава трябва да предложи членство на Шенген в България. Друг е въпросът дали е приемливо едно такова членство в институция, която умира", обясни унгарският премиер.

По думите му европейците са застрашени, особено жените и по-слабите. "Въпросът с миграцията е въпрос на сигурността, а всеки политик е избран, за да защити своите граждани. Все повече страни има, които не могат да защитят гражданите си", каза още той.

Унгарският премиер призова, че ако Европа иска да бъде коректна, тогава трябва да предложи членство във Шенген на България.

"Хубаво е да водим дискусии за принципите, но сега трябва да защитим хората. Европейците са застрашени, особено жените и по-слабите. Тук, в България, не знам каква е културата, но в Унгария от тригодишни ни учат, че ако някой прави нещо лошо на някое момиче, момичето трябва да е защитено. Затова миграционният въпрос е въпрос на обществена сигурност", каза Виктор Орбан.

Незабавно да се затворят външните граници на ЕС, докато не бъдат устроени разселените в Европа мигранти, каза българският премиер Борисов. "Да бъдем честни и към самите мигранти. Не може вълната да продължава и когато отидат там да ги взимат с вече похарчени пари и да ги връщат обратно. Това е по-нехуманно, ако кажем, че спираме да ги приемаме", каза Борисов. 

„Ние не искаме да остават държави след време, които не са се оградили и там да се изсипят всичките бежанци и да ги потопят, така че, пазейки своите народи, мислим и за общата европейска солидарност, и се надяваме нашите колеги и партньори да бъдат по-активни, когато решават тези въпроси. Това, че сме прави по тези въпроси, не ни носи удовлетворение. Проблемът си остава същият и трябва да се реши”, отбеляза още Борисов

Орбан съобщи, че на 15 февруари ще има съвещание на Вишеградската четворка, на което е поканен и премиерът Борисов. Любопитни сме какви предложения има той и какво сътрудничество можем да създадем, уточни Орбан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!