Ново, по-мощно земетресение разлюля Хърватия (обновена)

OFFNews 29 декември 2020 в 13:58 4147 0

Ново, по-мощно земетресение разлюля Хърватия днес

Трусът е с магнитуд 6,3 по Рихтер, като епицентърът е на 46 км югоизточно от Загреб, в района на Петрине. Земетресението е с дълбочина 10 км. Според загребския в. "Ютарни лист" земетресението, започнало в 12:20 местно време, е продължило близо 20 секунди. Едно дете е загинало.

Трусът е усетен в Риека, Вуковар, Сплит, Загреб. 

Според хърватската държавна телевизия трусът е съборил покрива на болницата в Сисак над отделението за вътрешни болести. Екипът на телевизията едва се е спасил на входа на градския съвет, който също се е срутил.

Столицата Загреб също е засегната - за известно време спря токът, трамваите замръзнаха на релсите, улиците се изпълниха с хора.

За да се овладее тежкото положение в Петриня, хърватската армия е изпратила 300 войници, които да помогнат. Премиерът Андрей Пленкович също пътува натам.

От българското МВнР съобщиха, че няма данни за пострадали български граждани при земетресението. Властите извършват оценка на материалните щети. Земетресението е усетено също в Сърбия и Босна и Херцеговина.

Вчера централната част на Хърватия беше разлюляна от земетресение от 5-а степен, което причини материални щети.

Словения временно затвори ядрената си електроцентрала в Крско след силното хърватско земетресение. Според говорител на АЕЦ-а решението за временно затваряне на централната е взето като предпазна мярка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!