Нови сблъсъци на жълтите жилетки с полицията в Париж

OFFNews 16 ноември 2019 в 22:42 2436 0

Париж, жълти жилетки, протест

Снимка АА

Годишнината от началото на масовите протести на „жълтите жилетки“ бе отбелязана с нови сблъсъци между демонстрантите и полицията в Париж, съобщи Би Би Си /BBC/.

Най-ожесточени бяха стълкновенията на Италианския площад в южната част на френската столица. Там демонстранти с маски и в черни дрехи хвърляха камъни по полицаите и пожарникарите, преобръщаха и палиха автомобили.

Те разбиха витрините и входа на банка HSBC, а после започнаха да строят барикади. Полицията използва сълзотворен газ и водни струи, за да ги разпръсне. Арестувани са над 60 души.

Шефът на парижката полиция осъди участниците в протеста, но отбеляза, че причинените от тях разрушения са с ограничен характер.

Все пак по улиците на Париж днес излязоха няколко хиляди демонстранти – доста по-малко, отколкото в първите дни преди година. Движението на „жълтите жилетки“ започна като протест срещу поскъпването на бензина и на цената на живота, а после участниците издигаха все повече нови искания към правителството на президента Еманюел Макрон.

Профсъюзите призовават работниците от железопътния и обществения транспорт в Париж, шофьорите на камиони и държавните служители за стачка на 5 декември срещу подготвяната пенсионна реформа. Студенти и участници в движението подкрепят идеята.

На стената на сграда на Италианския площад се появи надпис „На 5 декември – Макрон в предсрочна пенсия“.

Протестите на „жълтите жилетки“ станаха най-продължителните в историята на Франция. В хода на демонстрациите загинаха 11 души, повече, отколкото по време на майските събития през 1968 г.

Те избухнаха на 17 ноември 2018 г., над 80% от населението на Франция ги подкрепяше. По данни на социологическите проучвания днес този показател е около 55 на сто.

По-голямата част от французите смятат, че реформите на Макрон облагодетелстват богатите и усложняват живота на хората със средни и ниски доходи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови