Наказателен вот срещу двете главни партии във Великобритания, печелят Либералите

OFFNews 03 май 2019 в 14:10 2388 0

Хаосът около Брекзит оказа ключово влияние върху местните избори в Северна Ирландия и Англия, на които двете главни партии във Великобритания претърпяха огромни загуби.

Частичните данни показват, че Консервативната партия губи около 450 места, като някои предполагат, че броят може да се удвои до края на деня. Партията на Лейбъристите пък е загубила около 80 места. Около 300 нови места бяха спечелени от партията на Либералните демократи, а сериозен напредък отбелязаха и независимите кандидати и Зелената партия.

Местният вот беше за 248 общински съвета в Англия, 6 кметски поста и за всичките 11 съвета в Северна Ирландия. Избори не бяха проведени в Шотландия и Уелс.

Въпреки че вотът е за местно управление, националният казус Брекзит е оказал огромно влияние. Според анализатори загубите на двете големи партии е пряк резултат от недоволството на обществото от начина, по който те се справят с излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Окончателните резултати обаче все още не са известни, засега 110 английски общини са обявили резултатите си. Останалите данни и резултатите от Северна Ирландия се очаква да излязат по-късно днес. Според досегашните резултати независимите кандидати и представителите на малките партии ще имат мнозинство в Камарата на общините в британския парламент.

Консерваторите изгубиха контрол над 18 общини - включително Питърбъро, Базилдън и Сейнт Олбанс. Лейбъристите пък са загубили три - Хартърпул, Болсовер и Уирал, както и кметския пост в Мидълсборо, който бе спечелен от независим кандидат.

Либералните демократи засега печелят 8 общини, включително Уинчестър, Северен Норфолк, Котсуърлд, Бат и Североизточен Съмърсет и Вейл оф Уайт Хорс. 

Където са се явили независими кандидати, те са спечелили около 25% от вота - като са добили контрол над две общини - Ашфийлд и Саут Кестевен. 

Зелените печели 42 места засега, докато Партията за независимост на Обединеното кралство губи 54. 

Предположенията преди изборите бяха, че ще има огромен спад на изборната активност. Всъщност обаче резултатите показват, че тя е само 1-2% под нивото от предишните два местни вота. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови