Извънредна среща ЕС-Турция заради мигрантската криза

ОFFNews Последна промяна на 29 ноември 2015 в 18:54 4268 18

Лидерите от Европейския съюз се събират в Брюксел на извъредна среща, посветена на мигрантската криза. На съвета присъства и турският министър-председател Ахмет Давутоглу.

Очаква се да бъде постигнато споразумение между Брюксел и Анкара. Вече е разработен и текст, който, най-общо казано, който да е изгоден и за държавите от ЕС, и за Турция.

ЕС вече се съгласи да даде 3 милиарда евро, с които Турция подобри суловията  на над 2 милиона сирийски бежанци, които са в страната, като целта е да мигрантите да нямат стимул да идват към Европа.

Турските власти настояват за политически отстъпки от ЕС, за да спрат потока от мигранти през морето. Давутоглу определи деня като „исторически“ за процеса по присъединяването на страната му към Европейския съюз.

Преди срещата премиерът Бойко Борисов заяви пред журналисти, че визовия режим за Турция може да се либерализира. Идеята му е преминаването през границата да стане по-лесно за държавните служители, за общинските служители, за представителите на бизнеса.

„В третия списък на сигурните страни спокойно можем да включим Турция, а що се отнася до присъединяването на Турция към ЕС ние ще отстояваме позицията, че трябва да се спазят всички изисквания, които са били спазени от всички други страни преди приемането им в Съюза. Не трябва да се правят изключения”, каза Борисов. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.11 2015 в 14:08

турция изнудва ЕС с лъжливи обещания .

30.11 2015 в 02:03

Излиза че Турция получава пари за дето подклажда войната в Сирия с което предизвиква повече имиграция. Тези пари трябва да се дадат на ООН а не на Турция. Няма само в Турция бежанци има и в други съседни на Сирия държави. На всичко отгоре и визите искат да им махат. Ако ще им махат визите то е доста глупаво да се правят такива сделки и идва в неподходящ момент. Да се махат визи на държава пълна с бежанци и терористи на един хвърлей от тях ми се вижда доста рисково, но западните държави ще му мислят чак ако им се случи някой друг атентат и ще се чудят от къде им е дошъл.

29.11 2015 в 22:38

Сериозно - ако тези махнат визите за Турция това ще бъде краят на България като държава - ще нахлуят съвсем свободно и законно и ще бъдем претопени без капка кръв!

29.11 2015 в 22:34

Нула, нищо не си разбрал. Турците с каквото са ни заляли, заляли. При промяна в обстановката ти си този, който може да спечели и за себе си, и за страната си. Стига да си бил предприемчив, да си дефинирал интерес и да си съумял да се възползваш. Не предполагам, а знам, че протекционстичната политика им пречи. Когато пазиш един посредствен бранш от конкуренция, ти му даваш временна преднина, но най-често средносрочният резултат е загуба на конкурентоспособност. А такива в ТР с лопата да ги ринеш.

29.11 2015 в 22:34

За първи път аплодирам печатна грешка на offnews. Тази даже е много на място: "Бркуксел". :)

29.11 2015 в 22:32

В Бркуксел? Наистина? :D

29.11 2015 в 22:16Да, най-вероятно турците ще ни залеят с алкохол и свинско месо ако влязат в ес, разбрах те.И не мислиш ли че протекционизмът засега им помага, ние като разграден двор цъфтим.

29.11 2015 в 22:04

То да не е атомна физика, че да трябва много да разбираш? Достатъчно е да се информираш. Ето няколко примера: производството на алкохолни напитки е изключителен държавен монопол, свинско месо за курортите е монопол на единия от големите холдинги близки до властта, без да навлизам в подробности, създават се изкуствени пречки при вноса на някои стоки от ЕС, вносът от Китай пък се облага с брутални защитни мита. Изобщо, води се протекционистична икономическа политика, която както всяка такава води до намаляване на конкурентоспособността, изкривяване на бизнеса към близки до властта, корупция и в крайна сметка обедняване и затъване. Ако влязат в ЕС и за тях добре, и за вас добре. Win win както се казва.
Нула, разбра ли сега защо стокопотокът е само в една посока?
Политическите последствия от ТР в ЕС не ги коментирам тук.

29.11 2015 в 21:35

@чесън: Мислиме че си уникален гламар,който си няма и грам идея от бизнес.
След като си отговориш на въпроса в кои области можем да сме конкурентни на продуктите от Турция дори и при сегашното положение, т.е. мита ,ела пак да си говорим....

P.S. атова че турския пазар бил затворен в момента ме разсмя от сърце...

29.11 2015 в 21:28

"Кога ще ги стигнем швейцарците? "

Когато некой до границата ни отвори концлагер, "претопи" в него няколко милиона и почне да им препира активите през нас с участието на шайка международни банкери.