Извънредна среща ЕС-Турция заради мигрантската криза

ОFFNews 29 ноември 2015 в 18:54 4977 18

Лидерите от Европейския съюз се събират в Брюксел на извъредна среща, посветена на мигрантската криза. На съвета присъства и турският министър-председател Ахмет Давутоглу.

Очаква се да бъде постигнато споразумение между Брюксел и Анкара. Вече е разработен и текст, който, най-общо казано, който да е изгоден и за държавите от ЕС, и за Турция.

ЕС вече се съгласи да даде 3 милиарда евро, с които Турция подобри суловията  на над 2 милиона сирийски бежанци, които са в страната, като целта е да мигрантите да нямат стимул да идват към Европа.

Турските власти настояват за политически отстъпки от ЕС, за да спрат потока от мигранти през морето. Давутоглу определи деня като „исторически“ за процеса по присъединяването на страната му към Европейския съюз.

Преди срещата премиерът Бойко Борисов заяви пред журналисти, че визовия режим за Турция може да се либерализира. Идеята му е преминаването през границата да стане по-лесно за държавните служители, за общинските служители, за представителите на бизнеса.

„В третия списък на сигурните страни спокойно можем да включим Турция, а що се отнася до присъединяването на Турция към ЕС ние ще отстояваме позицията, че трябва да се спазят всички изисквания, които са били спазени от всички други страни преди приемането им в Съюза. Не трябва да се правят изключения”, каза Борисов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!