Гърция настоява за ускоряване на сертификатите за ваксинация в ЕС

Въвеждането на документа, който би позволил ваканционни и служебни пътувания за ваксинираните, ще бъде обсъдено на срещата на върха в четвъртък

OFFNews Последна промяна на 24 февруари 2021 в 12:10 322 0

Лидерите на ЕС трябва "да се задвижат бързо" и да възприемат сертификатите за ваксинация срещу коронавирус, които ще позволят на гражданите да възобновят масовите пътувания, заявява гръцкият министър на туризма Харис Теохарис в интервю за "Файненшъл таймс", цитирано от АНА-МПА.

"Като гледам реакцията на някои страни на предложенията за сертификати за ваксинация, имам усещането, че тя е много късогледа. Можем да направим повече от сега, за да се подготвим", казва Теохарис пред британския вестник.
"Някои страни се безпокоят много за настоящия момент", отбелязва гръцкият министър и допълва, че страни, предимно от Северна Европа, се колебаят да погледнат напред и да правят планове за възстановяването през лятото. "Необходимо е да се задействаме по-бързо", заявява Теохарис, цитиран от БТА.

Въвеждането на сертификати за ваксинация, които биха позволили ваканционни и служебни пътувания за ваксинираните, ще бъде обсъдено на срещата на върха на ЕС, която започва в четвъртък. "Файненшъл таймс" отбелязва, че ЕС е разделен по отношение на това предложение.

Според вестника дипломати смятат, че е малко вероятно да бъде възприета от сега предлаганата система поради опасенията, че тя би създала две скорости по отношение на правата на придвижване на гражданите, което би било дискриминационно третиране.

Гръцкият министър подчертава пред изданието, че планирането на безопасни пътувания трябва да бъде договорено скоро, защото хората трябва да знаят от сега дали ще е възможно тази година да организират летните си отпуски.

"Файненшъл таймс" припомня, че този месец Гърция сключи с Израел споразумение, което позволява пътуванията между двете страни на онези, които са се ваксинирали, без необходимост да представят отрицателен тест за коронавирус, а гръцкият премиер Кириакос Мицотакис определи договореността като "тест за това, което можем да направим (и) с други страни".

Теохарис казва, че текат разговори за подобно решение и с Великобритания, макар че Обединеното кралство не издава сертификати за ваксинация на гражданите си. Министърът отбеляза, че ваксинацията няма да е задължително условие за пътуващите и ще означава само, че ваксинираните няма да бъдат принудени да си правят тест за COVID-19 преди влизането в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови