Гърция изисква удостоверение за българите, които се връщат у нас с кола

OFFNews 11 ноември 2020 в 20:05 2144 0

Българите, които се намират в Гърция и нямат регистрация за постоянно пребиваване там и искат да се приберат с кола, ще могат да го направят само с удостоверение, издадено от посолството ни в Атина или генералното ни консулство в Солун, съобщиха от Министерството на външните работи. 

Тази мярка е свързана с ограниченията, предприети от южната ни съседка в борбата с разпространението на коронавирусната инфекция.

Удостоверението трябва да съдържа адрес, на който сте били по време на престоя си в Гърция, постоянен адрес в България, дата и час на тръгване, данни за автомобила – марка, модел, регистрационен номер и ГКПП, през което ще се напусне страната.

За българите, които ще се приберат със самолет, не е необходимо удостоверение. В този случай целта на пътуването се удостоверява с лична карта или паспорт и закупен билет.

По информация на гръцките власти към този момент е невъзможно придвижването на гражданите, намиращи се извън административните области, в които са разположени посолството ни в Атина и генералното ни консулство в Солун. Това означава, че сънародниците ни е необходимо да изчакат облекчаване на мерките.

Изключения от ограниченията се допускат единствено в случаи, когато се налага придвижване до/от работното място, за което е необходимо представяне на удостоверение от работодател, пътуване по здравословни причини и за придвижване до мястото на постоянно местоживеене. Сред изключенията попадат и граждани, на които трябва да бъде издаден временен паспорт за завръщане в България. За целта се изискват съответните документи, удостоверяващи причината и необходимостта от пътуване извън съответната област.

По-рано днес Гърция затвори границите си за туристи от тази нощ. През границата се пропускат само гръцки граждани, чужденци, които пребивават законно в страната, собственици на имоти, както и граждани на ЕС, които пътуват по бизнес, здравословни причини и други неотложни нужди. За целта трябва да имат доказателствен документ, както и удостоверение за придвижване вътре в страната, или при влизане в Гърция - да пуснат СМС за къде са тръгнали и по каква причина.

Преди седмица южната ни съседка въведе пълна карантина заради рекордния брой заразени с COVID-19. Извънредните мерки ще бъдат в сила до края на месеца.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Атина на следните телефони: +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106, както и към генералното консулство на България в Солун на тел. +30 2310 829 210 и на дежурния телефон в извънработно време: +30 2310 869 510. Въпроси могат да бъдат отправяни и на имейл адресите: [email protected]; [email protected], [email protected]; [email protected]

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки