Евролидерите обсъждат проблемите с доставки на ваксини и пътуванията в ЕС

OFFNews 25 февруари 2021 в 07:23 1180 0

Проблеми с производството и доставките на ваксини в Европа ще са акцент на онлайн заседанието на Европейския съвет, който започва по-късно днес. Липсата на координация за пътуванията в Европа е друга гореща тема в дневния ред.

Засега в ЕС няма единодушие как удостоверенията да се прилагат, уточни високопоставен европейски дипломат. Той отбеляза, че Естония разработва съвместно със Световната здравна организация (СЗО) цифрово удостоверение, което да може да се признава навсякъде по света, информира БТА. Европейската комисия по-рано тази седмица предложи данните за имунизираните да се подават в общ световен регистър под надзора на СЗО.  

Все още ЕС очаква отговор дали ваксинираните могат да бъдат преносители на вируса на новата болест. Засега няма решение и какви да бъдат изискванията спрямо хората, които не са получили ваксина, но са преболедували ковид и са придобили естествена имунна защита, уточни дипломатът. 

По неговите думи краткосрочната задача е в ЕС да се осигури свобода на движението през вътрешните граници, когато е свързано с търговска дейност. Пътуванията за развлечение все още трябва да бъдат възпрепятствани, добави той.  

Белгия, Дания, Испания, Литва и Полша изпратиха писмо в навечерието на Съвета до председателя Шарл Мишел. Трябва спешно увеличаване на производствения капацитет за ваксини в Европа, настояват те. 

Пред комисиите по обществено здраве и по промишленост на ЕП с участието на еврокомисарите по здравеопазване Стела Кириакидис и вътрешен пазар Тиери Бретон ще говорят директори и президенти на AstraZeneca, Moderna, CureVac, Novavax, Johnson & Johnson, Pfizer и Sanofi. Изслушването започва в 17 часа наше време и е предвидено да продължи 3 часа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!