Евродепутат: Всички държави от ЕС използват шпионски софтуер

Най-големи нарушения се установени в Гърция, Унгария, Полша и Кипър. България е разпределителна точка

OFFNews Последна промяна на 08 ноември 2022 в 14:05 1510 1

Инт Велд

Снимка Архив

София инт Велд

Всички държави от ЕС използват шпионски софтуер, обяви евродепутатът София инт Велд, която представи първоначалните изводи от предприетата проверка, свързана с програмата "Пегас" за проникване в мобилни електронни устройства. Въпросната програма позволява записи на телефонни обаждания, достъп до текстови съобщения, пароли, снимки, имейли, съобщи БТА.

Инт Велд уточни, че не всички европейски страни признават за използването на подобни програми, както и че не всяка от тях непременно нарушава европейските правила. По думите й най-големите нарушения са установени в Гърция, Унгария, Полша и Кипър.

Евродепутатът посочи, че България и Кипър са разпределителни точки за подобен софтуер. Люксембург предоставя възможност на разработчиците на програмите да извършват финансови дейности. Ирландия им осигурява благоприятни финансови условия. Малта е станала дом за собствениците на дружества за разработка на такъв софтуер, като им дава "златни" паспорти (гражданство срещу инвестиции), а в Италия, Франция и Австрия най-често се произвеждат шпионските програми. Холандия, Германия и Белгия признаха с половин уста, че договарят доставката на такива средства, добави Инт Велд.

Някои правителства злоупотребяват, други правилно използват такъв софтуер, обобщи евродепутатът. Според Инт Велд с използването на такива програми се създава зона на беззаконие, защото в Европа липсват достатъчно правила.

Необходим е европейски надзор, Европол трябва да разследва случаите на политическа злоупотреба с подобни програми, призова тя. Инт Велд настоя въпросът да бъде разгледан на заседание на Европейския съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови