Ева Паунова: Пътна карта за/към Европа

Ева Паунова, специално за OFFNews 11 март 2016 в 19:03 5401 6

Ева Паунова

Вече пет години Сирия е във война. Вече две години живеещите в ситуация на конфликт имат пътна карта, насочена към Европа.

Едва от единадесет месеца започнахме да планираме нашите спешни мерки за справяне с бежанския поток. Едва от няколко месеца Европа има пътна карта за опазване сигурността на своите граници.

Европейският съюз не беше създаден, за да функционира като кризисен инструмент.

Но точно поради тази причина трябва да предвиждаме задаващите се кризи и да не им позволяваме да се превръщат в неконтролируеми сили.

През април миналата година започнахме да правим стъпки за борба с бежанската криза. Въпреки че регион на около 1000 км. е във война от 60 месеца и заплахата не беше невидима. Заплахата за свободното движение в рамките на нашия континент също беше ясна много отдавна.

През 2015 година, когато 1,25 милиона души поискаха убежище, Европа даде старт на редица процедури. Говорехме за изграждането на "горещи точки". Но едва сега Гърция и Италия започнаха да отварят тези центрове, въпреки че те трябваше да заработят още миналата година. Друга цел беше бързото връщане на нелегалните имигранти в страната, от която са потеглили. Едва около 3% от хилядите бежанци обаче бяха върнати или преразпределени към други страни от ЕС според квотната система. България беше първата страна, която ясно артикулира, че тази стратегия няма да заработи и призова за по-висока сигурност по границите.

Последният проект на Европейската комисия е пътна карта на Комисията за завръщане към силна Шенгенска система, която е в сърцето на европейското единство. Това е необходима мярка, но крайно закъсняла. Граници вече започнаха да бъдат издигани в сърцето на Европа - с трайни последствия не само за нашите икономики (поради милиардите загуби), но и за нашите ценности. Съюзът не е единен, а това е оксиморон, който няма място в речника на ЕС.

Ключовите думи са решителност и солидарност - думи, които трябва да превърнем в действия.

Сега Европа има нов план за повишаването на сигурността и запазването на Шенген. Общоевропейска гранична полиция за охрана на външните граници ще започне работа до август 2016 г., а вътрешните граници се предвижда да бъдат отворени едва до края на годината. Този път трябва да действаме бързо и решително, да изпреварим крайните срокове, а не да ги просрочим.

За тази цел имаме нужда не само от силно лидерство, но и готови за сътрудничество национални държави. Време е да преодолеем парализата и да работим за ефективно управление на миграционните и бежанските потоци.

Преговорите с Турция показват решителност да работим в тази посока, но трябва да бъдем много внимателни. Бежанската криза е не само икономическа и общочовешка криза, но и криза на ценности. Ако "търгуваме" с Турция, предлагайки бързи преговори за присъединяване или по-свободно движение за нейните граждани за сметка на прием на бежанци, има опасност да навлезем в дълбоките води - не тези на Средиземно море, а тези да договорки, които ще подкопаят още повече нашата позиция и доверието на гражданите към европейските институции.

Не можем да си позволим да не взимаме правилните решения. За да имаме успешна пътна карта, трябва да знаем накъде сме се запътили.

Пътят е ясен - мирно решение за Сирия, прекъсване на извора на бежанския поток, сигурност по европейските граници, спиране на трафикантите, стриктен процес за кандидатстване на закрила от бежанците, съобразяващ се с техните човешки права.

За да дадем закрила на тези, които наистина имат нужда от нея, трябва да предотвратим злоупотребата с досегашната система и да застанем ясно зад най-ефективните решения. Още от началото на кризата България зае такава позиция, призовавайки за ефективно общо-европейско решение. Ефективното решение е поставяне на разграничение между икономическите имигранти, които целят да достигнат конкретна държава, и тези, които търсят закрила в първата страна на прием. Това също предполага стриктна паспортна проверка, преминаване само през официалните граници и в обем, какъвто можем да поемем - принцип, който трябва да се прилага на европейско ниво. Общо-европейският подход изисква солидарност, консенсус и реално прилагане на правилата, които отдавна трябваше да следваме.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!