От днес сме в Шенген по въздух и вода

OFFNews 31 март 2024 в 07:24 1516 0

Шенген

Снимка Getty Images

България и Румъния влязоха в Шенгенското пространство за свободно пътуване от днес, 31 март. Това се отнася само за пътуването по вода и по въздух след решението на страните членки на ЕС на 30 декември 2023 г.

Остава контролът по сухопътните граници на двете държави. Паспортният контрол за пътуващите или пристигащите от страните членки на Шенген обаче отпада. 

„Утре е важен ден. България и Румъния се присъединяват към Шенгенското семейство. Приветствам премахването на проверките по вътрешнитете въздушни и морски граници. Това е голям успех и за двете държави. А също така и исторически момент за Шенгенското пространство - най-голямото пространство на свободно движение в света. Заедно изграждаме по-силна и по-обединена Европа за всички наши граждани”, заяви в събота председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Летище София започна и разяснителна кампания за промените след 31 март за заминаващите или пристигащите от страни членки на Шенгенското пространство.

"Пътувайки до страна членка на Шенген, регистрирате багажа си, след което предстои само проверка сигурност и се отправяте към Вашия изход за излитане, без да преминавате паспортен контрол. Задължително остава изискването да носите в себе си документ за самоличност", обясняват от летището. 

Ако дестинацията е до страна извън Шенгенското пространство, то процедурата по пътуване остава същата, както е до този момент – регистриране на багаж, проверка сигурност и паспортен контрол.

От летището разясняват и какви са процедурите при пристигащите пътници:

"Ако кацате на летище София от страна членка на Шенген, след кацането на самолета се отправяте директно за получаване на Вашия багаж, ако имате регистриран такъв, без да преминавате паспортен контрол.

Ако пристигате от дестинация извън Шенгенското пространство, то процедурата по гранична проверка преди получаването на регистрирания Ви багаж остава същата, както е до този момент".

До 31 март всички плавателни средства, идващи от международно плаване, бяха задължени да акостират на пристанище с изградено ГКПП. Сега промяната ще бъде, че яхтите, идващи от Шенгенско пристанище, без да са спирали на пристанище на трета страна, ще могат да акостират на яхтено пристанище без ГКПП. Към тях ще бъдат прилагани полицейски проверки и компенсиращи мерки.

Полицейските проверки ще включват и претърсване на плавателния съд при съмнения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки