Според евродепутата Емил Радев новият Пакт за миграция и убежище е по-изгоден за България

OFFNews 11 април 2024 в 12:42 1064 0

Снимка GettyImages

Държавите членки, които са по външната граница на ЕС, поемат пълната отговорност за мигрантите, които преминават през тяхна територия. Новият пакт е по-изгоден за България от Дъблинското споразумение, тъй като според новите правила, когато влязат повече мигранти на наша територия, ще имаме право да искаме от ЕС те да бъдат разселени в други държави членки, заяви евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев в ефира на Нова нюз във връзка с одобрения от Европейският парламент пакт на ЕС за миграция и убежището.

Вчера ЕП окончателно одобри  пакта, който предвижда молбите за убежище да се разглеждат по-бързо по границите на ЕС, а тези, които нямат право да останат в общността - да бъдат връщани в страните, от които идват или да бъдат изпращани в сигурни трети държави. 

"Тези държави членики, които не искат да приемат мигранти, ще плащат на страните, които ги приемат по 20 000 евро на мигрант. Така страни като Малта, Испания, Гърция, България да поемат огромната тежест от мигрантския натиск, а той ще бъде разпределен", коментира още евродепутатът. 

"В пакета е включен кризисен регламент, който се задейства, когато хиляди се струпват по границата и пробият", обясни Радев.

По думите му в момента в България има много малко мигранти и държавата не е претоварена.  

Новият пакт за миграция влиза в сила от 2026 г. Очаква се новите правила да подобрят идентифицирането на мигрантите при пристигане. В центрове по границите на Евросъюза ще бъде извършвана проверка на тяхното здравословно състояние и дали не представляват заплаха за сигурността. Новите правила ще подобрят и реакцията на Европейския съюз по време на кризисни ситуации, свързани с увеличен мигрантски натиск.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки