ЕС отказва да признае изборите в окупираните от Русия украински области

OFFNews 18 март 2024 в 12:31 1316 0

Русия

Снимка БТА/АП

Европейският съюз не признава руските президентски избори в завзетите украински области. Това се посочва в изявление на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел от името на държавите от общността.

Президентските избори в Русия от 15-17 март преминаха в силно ограничена среда, изострена и от войната срещу Украйна. Руските власти продължиха да засилват вътрешните репресии с натиск срещу опозиционни политици, организации на гражданското общество, независими медии и други критични гласове, с помощта на законодателство и политически мотивирани присъди със затвор. Смъртта на опозиционера Алексей Навални в навечерието на изборите е пореден знак за засилващия се натиск, се посочва в изявлението, цитирано от БТА.

Изборите преминаха в обстановка, довела до тревожно нарастване на нарушенията на гражданските и политическите права, с невъзможност за много кандидати да участват, включително всички, които се противопоставят на войната, лишиха руските избиратели от истински избор и силно ограничиха достъпа им до точна информация. ЕС ще продължи да подкрепя важната работа на руските организации на гражданското общество, защитниците на правата на човека и независимите медии, добавя Борел.

ЕС съжалява за решението на руските власти да не поканят представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за наблюдатели на изборите. Това противоречи на ангажиментите на Русия към ОССЕ и лиши руските избиратели и институции от безпристрастна и независима оценка, допълва той.

ЕС категорично осъжда незаконното произвеждане на "избори" във временно завзетите от Русия украински области - Крим, Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска. Така наречените "избори" там представляват поредно явно нарушение от страна на Русия на международното право, включително Устава на ООН, както и на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Като се позоваваме на двете резолюции на Общото събрание на ООН от 12 октомври 2022 г. и 27 март 2014 г., призоваваме Русия да зачита международно признатите граници и суверенитет на Украйна. ЕС отново заявява, че не признава и никога няма да признае нито произвеждането на тези така наречени "избори" в части от Украйна, нито резултатите от тях. Те са нищожни и не могат да пораждат никакви правни последици. Политическото ръководство на Русия и онези, които участват в организирането им, ще понесат последствията от тези незаконни действия, заявява върховният представител.

Борел повтаря призива Русия да прекрати войната незабавно и изцяло и безусловно да изтегли своите войски от Украйна. ЕС изразява отново непоколебимата си подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в международно признатите й граници, се посочва в изявлението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков