ЕС забранява вноса на алуминий и стомана от Русия

OFFNews 14 март 2022 в 14:18 2473 0

Кмеман Бон

Европейският съюз ще забрани вноса на алуминий и стомана от Русия, която е сред най-големите производители на желязо в света, съобщи държавният секретар на френското външно министерство  Клеман Бон. 

"Днес ще обсъдим и според мен ще забраним вноса на стомана и алуминий от Русия. Нанасяме много сериозен удар върху руската икономика", каза Бон с уточнението, че това ще се отрази много зле на страната.

Той отбеляза, че "от правна гледна точка новите санкции ще бъдат одобрени днес от постоянните представители на държавите членки в ЕС в Брюксел, а практическото прилагане на тези мерки ще започне през следващите дни".

Бон заяви, че ЕС е подготвил и други мерки.

"Но все още не ги разкриваме. Русия може и да е смятала, че ще спрем след първия пакет от санкции, но ние вече подготвяме петия", коментира Кмеман Бон.

Преди четири дни обаче върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел обяви, че Европейският съюз е достигнал границата на своите възможности по отношение на финансовите санкции срещу Русия. И допълни, че за разлика от САЩ Европа не може да се лиши от руския газ, защото до голяма степен зависи от тези доставки. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови