ЕС удължи с още половин година икономическите санкциите срещу Русия

OFFNews 13 януари 2022 в 18:24 1144 0

Съветът на ЕС е решил да удължи с още шест месеца икономическите санкции срещу Русия - до 31 юли 2022 г., след нова оценка на изпълнението на споразуменията от Минск, съобщи БТА.

Отбелязва се, че първоначално бе предвидено споразуменията да бъдат изпълнени до 31 декември 2015 г. 

Санкциите бяха въведени на 31 юли 2014 г. заради действията на Русия, свързани с Украйна. Те ограничават достъпа до първичните и вторичните капиталови пазари на ЕС за някои руски банки и дружества и забраняват предоставянето на финансова помощ и посредничество към руски финансови институции. Санкциите предвиждат още забрана на вноса, износа или прехвърлянето на изделия, свързани с отбраната или с двойна употреба, или за крайни военни потребители в Русия.

Ограничен бе и руският достъп до някои чувствителни технологии, които могат да се използват за проучване на находища и добив на нефт.

Съветът на ЕС уточнява, че днешното решение е свързано с оценката на Европейския съвет от декември миналата година. Тогава държавните и правителствените ръководители на ЕС решиха санкциите да продължат заради неизпълнението на споразуменията от Минск. Съветът на ЕС отчита, че срещу Русия действат и други мерки заради завземането на Крим и Севастопол, както и заради преднамерената дестабилизация на Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки