ЕС удължи с една година санкциите срещу Русия заради Крим и Севастопол

OFFNews 21 юни 2021 в 12:25 1205 0

Съветът на ЕС по външните работи удължи с още една година санкциите срещу Русия, въведени заради завземането на Крим и Севастопол, съобщи БТА.

Първоначално санкциите бяха наложени през 2014 г. и включват забрана за внос в Евросъюза на изделия от Крим, както и износ от ЕС на стоки и технологии в областта на превозите, далекосъобщенията, енергетиката, добива на изкопаеми горива.

В съобщението на съвета се отбелязва, че срещу Русия са в сила и европейски санкции в други отделни икономически области.

През март посланиците на 27-те страни от ЕС се договориха за удължаване с шест месеца - до 15 септември 2021 г., на персоналните санкции срещу Русия заради Украйна.

Още тогава стана ясно, че решението ще бъде одобрено от Съвета на ЕС.

Според установената практика одобрението за удължаване на санкциите срещу Руската федерация става автоматично, без допълнително обсъждане.

Досега ЕС е въвел санкции срещу 177 граждани и 48 организации заради събитията в Крим и в Източна Украйна. С днешното си решение Съветът на ЕС потвърждава, че не признава преминаването на Крим към Руската федерация и настоява за запазване на териториалната цялост и независимостта на Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика