ЕС се договори за мерки срещу незаконната миграция

OFFNews 20 декември 2023 в 10:54 1298 0

ЕС

Снимка Архив

Съветът на ЕС съобщи, че е постигнал споразумение с Европейския парламент по основните промени в правилата за предоставяне на убежище и за миграцията, предаде БТА.

Промените засягат проверките на незаконните мигранти, вземането на биометрични данни, процедурите за подаване и обработка на молби за убежище, правилата за определяне коя държава от ЕС отговаря за разглеждането на молбите и сътрудничеството, както и действията при кризи.

След днешното временно споразумение работата ще продължи през следващите седмици за уточняване на подробностите, се допълва в съобщението. Предстои по-късно споразумението да бъде утвърдено от посланиците на страните от ЕС в Брюксел.

"Миграцията е европейско предизвикателство, което изисква европейски решения. Всяка година стотици хиляди незаконни мигранти предприемат опасни пътувания, за да стигнат до нашите граници. Те често са жертва на престъпници и каналджии, които ги примамват с фалшиви обещания за безопасно преминаване и ги изнудват за пари", посочи председателят на ЕК Урсува фон дер Лайен.

Държавите от ЕС по външните граници трябва да управляват незаконната миграция, което често е предизвикателство за защитата на техните граници, допълва Фон дер Лайен. По думите й новите правила ще осигурят ефективен европейски отговор на общото предизвикателство. Председателката на ЕК пояснява, че с промените държавите в ЕС ще споделят отговорно усилията за охрана на външните граници и за предотвратяване на незаконната миграция.

"Този ден ще остане в историята", написа в "Екс" председателката на Европейския парламент Роберта Мецола.

Според нея ЕС е постигнал забележителен напредък и е намерил търсеното решение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!