ЕС разреши износ на ваксини за Великобритания и Канада

OFFNews Последна промяна на 02 февруари 2021 в 15:26 872 0

От въвеждането на ограниченията за износ на ваксини срещу COVID-19 от ЕС в края на миналата седмица са били издадени две разрешения за пратки към Великобритания и Канада. Това съобщи говорител на Европейската комисия, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че европейското законодателство предвижда възможност за въвеждане на лицензи (разрешения) за износ. Наложените ограничения на износа бяха въведени в последните дни и ще останат в сила поне до края на март.

Говорителят добави, че всяка лаборатория, разработила ваксина, трябва да разполага с производствени мощности в ЕС, за да продава препарата в Европа, след като получи достъп до пазара. Той направи това уточнение в отговор на въпроси, свързани с възможността за използване на руската ваксина "Спутник-V". Миналата седмица Европейската агенция по лекарствата потвърди, че оценява руската ваксина, но и че от Москва няма внесено искане за достъп на препарата до пазара на ЕС.

По неговите думи досега в разширяването на възможностите в ЕС за търсене и производство на ваксини са вложени 2,9 милиарда евро. Засега се придържаме към утвърдената имунизационна стратегия, очакваме ръст на доставките на ваксини още този месец, добави говорителят по повод предложенията ЕС да включи нови производители в усилията за масова имунизация.

Той уточни, че още този месец доставките от утвърдените в ЕС ваксини ще се увеличат, като достигнат 100 милиона дози до края на март и 400 милиона до юли. Говорителят отбеляза, че междувременно се очаква одобрение за четвърта ваксина, производство на "Джонсън и Джонсън".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови