Quantcast

ЕС предлага създаването на нови бежански центрове на Балканите

OFFNews Последна промяна на 10 ноември 2015 в 08:31 2853 9

ЕС предлага създаването на нови бежански центрове на Балканите

Европейският съюз предлага създаването на още приемни центрове за регистрация на мигранти в Балканските страни, които не са членки на съюза. Те ще допълват т.нар. „горещи точки“, установени в Гърция и Италия. Темата беше обсъдена на приключилата среща на вътрешните министри от общността в Брюксел. Те обещаха също да ускорят приема на бежанци по квоти, съобщава БНР.

Страните членки се ангажират да използват всички юридически средства, за да регистрират преминаващите мигранти, дори и те да отказват тази процедура, пише в заключенията. Това включва и принудително задържане, докато не им бъдат снети пръстови отпечатъци. Министърът по миграцията на Люксембург Жан Аселборн заяви:

Трябва да се сложи край на безконтролното пропускане през границата – това важи, колкото за входните, толкова и за транзитните държави.

Тъй като на гръцките острови ежедневно пристигат по 10 хиляди души, част от тях преминават на север през границите, без да се знае тяхната самоличност. Било илюзия, според Аселборн, да се очаква от Гърция сама да изпълни задачата по регистрация на всички мигранти. Затова ротационното председателство предлага по Балканския маршрут също да се създадат „центрове за обработка“, подобни на вече откритите „горещи точки“ в на гръцка и италианска територия:

Тези центрове биха могли да се открият в и извън ЕС. Там ще се започват процедури за даване на убежище или за експулсиране, ако такъв е случаят. Когато говоря за страните извън съюза, имам предвид тези от Балканите, без Турция.

Не стана ясно, дали от балканските еврочленки - като Хърватия или България, също ще се изисква такава инфраструктура. Жан Аселборн призна, че концепцията им още се проучва юридически. Заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев не даде изявление за българските журналисти.

Същевременно министрите обещаха да сътрудничат за по-бързото разпределяне на 160-те хиляди бежанци от Италия и Гърция, допълни еврокомисарят Димитрис Аврамопулос:

Трябва да преминем от десетки към стотици.

Към днешна дата няма насрочен полет до България с бежанци за преместване по националната квота.

Финландия възнамерява временно да прекрати приема на бежанци по квотата на ЕС, ако в преразпределянето им не участват и другите страни от Общността, заяви министърът на вътрешните работи Петери Орпо пред финландска телевизия. Той уточни, че сега се водят преговори за приемането на още една група от около 50 души, след като през октомври Финландия прие 49 еритрейци. След втория трансфер ще направим пауза и ще изчакаме да видим дали и другите страни от ЕС ще се присъединят към преразпределението, подчерта той. Във Финландия от началото на годината са пристигнали почти 26 000 мигранти, основно от Ирак.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.11 2015 в 12:05

а може ли ЕС да ни направи буферна зона за лагери и паплач...като нищо някой предател ще си сложи подписа под таова съглашение

10.11 2015 в 12:01

По-скоро целта е да засекат "бежанците" от страни като Албания, Косово, Босна и да следят кой от къде влиза. Без документи трудно може да се докаже кой от къде е, но като има пунктове по пътя на бежанците могат да видят кой от къде влиза. Иначе ако беше проблема с пунктовете в Гърция, щяха просто там да увеличат капацитета.

10.11 2015 в 10:35

Моля да не се споменава в медиите определението бежанци, това не е вярно, това са НАШЕСТВЕНИЦИ! И ние ги приемаме с отворени обятия!

10.11 2015 в 10:33

Само не разбрах - тия 26 имигранти от Ирак във Финалндия, също ли се водят бежанци? Защото там официално няма война и янките докараха мир и благодат на иракчаните. Странно - защо бягат от мир и благодат?

10.11 2015 в 10:33

Ах мили OFF-ци, ама каква сладка снимчица на клети бежанци (майки и деца) сте изтипосали... Да не вземе някой случайно да си помисли че 90% от нашествениците са млади мъже?! Неееее, няма такова нещо... само майки с деца, като на снимката!!!

10.11 2015 в 09:33

МИНИРАЙТЕ ШИБАНАТА ГРАНИЦА!!! ДЕЕБА И ЕВРОПЕДАЛИТЕ...

10.11 2015 в 09:02

Отделно бежанците всъшност са малкия проблем. Големия проблем са наркоканалите, тероризма, контрабандата и подобни неща от които една добре уредена граница пази. Българската и Гръцки граници със сигурност не са добре уредени. Две от най-бедните страни няма как да финансират достатъчно граничния контрол на 28 държави формиращи най-богатия икономически блок на земята с население от близо 600 милиона

10.11 2015 в 08:58

А пък нийй балканджиите предлагаме да си държите в Европа, нямаме нужда от тях!

10.11 2015 в 08:58

Пак евро бюрократ с двойка по география. В Гърция и България и Италия трябва да се дадат доста евро пари да се оправи граничния контрол и да се направят големи центрове за бежанци. Това е ясно. Ако тука не се вземе решение веднага на границата кой е бежанец кой е емигрант и кой ще си ходи в къщи нищо няма да стане.
Веднъж като стигнат Македония работата е отекла.

Подобни мерки се правят на границите. Да България е граница, нека направим такива центрове. Нека са добре оградени обезопасени и финансирани. Веднъж ако ги разберем че са бежанци на самолетите и по цяла Европа. А ако са икономически емигранти на самолета и в Пакистан.

Тая система работи в САЩ. Просто отиват евро спецовете виждат как бацат американците и действаме като тях . Включително изградиха висока бетонна стена на границата с Мексико