Калфин: Трябва да приемем 2 хил. бежанци до края на 2016

До края на тази година страната ни ще приеме 200 сирийски бежанци от Гърция и Италия

OFFNews 06 ноември 2015 в 16:11 5078 5

Снимка БГНЕС

До края на 2015 година България ще приеме 200 сирийски бежанци от Гърция и Италия, а до края на другата година у нас трябва да са влезли 2000.

Това е казал вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на XI-тата световна среща на българските медии в Атина.

Въпросните цифри са заложени в споразумението за квотно разпределение на 120 хил. души в Европейския съюз. За целта има и осигурено финансиране.

"Ние говорим за сирийски граждани, за семейства - мъж, жена и деца. Хора, които по-лесно биха могли да се интегрират в България, включително да имат образование, да имат готовност да получат съответната степен и да запълнят търсене на работни места на пазара на труда", обяснява Калфин, цитиран от БНР.

Приетите бежанци ще бъдат настанени в сега съществуващите центрове, в които има според Калфин достатъчно свободни места.

"Проблемът с бежанската вълна в Европа не е в количеството на бежанците. Петстотин милионна Европа може да поеме 1 млн. бежанци. Проблемът е, че по начина, по който процесът се управлява към момента, се създава чувството, че той е буквално неуправляем", каза още министърът на срещата.

Според него в момента се чувства несигурност - все едно никой не знае колко ще продължи кризата и какво ще се случи с хората, които идват в европейските страни. "Това, което трябва да направи Европа, е да създаде ясни и точни правила за управление на бежанската вълна".

Според Калфин мерките, които ЕС трябва задължително да предприеме, са да започне да управлява този процес адекватно. Съюзът трябва да си даде ясна сметка колко точно бежанци може да приеме. След това ЕС трябва да си даде сметка какъв е профилът на бежанците, които може да приеме - трябва да се приоритизират хората, които действително бягат от войната, пред онези, които търсят по-добро място за живеене и са водени от икономически подбуди.

"Освен това, трябва спешно да се преразгледат някои водещи европейски споразумения – Дъблин 2 и Шенген трябва да се адаптират към необичайната ситуация, а не да се прилагат все едно условията в ЕС са обичайни. Защото те не са."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!