ЕС постигна съгласие за ускорено производство на ракети и снаряди

OFFNews 07 юли 2023 в 11:42 1149 0

Сградата на Европейския парламент

Снимка Getty Images

Сградата на Европейския парламент

Днес председателството на Съвета на ЕС постигна временно споразумение с представителите на Европейския парламент относно Акта в подкрепа на производството на боеприпаси (ASAP), съобщи пресслужбата на Съвета.

Съгласуваният регламент ще мобилизира спешно 500 млн. евро от бюджета на ЕС в подкрепа на увеличаването на производствения капацитет за производство на боеприпаси "земя-земя" и артилерийски боеприпаси, както и на ракети.

По този начин ще се изпълни третото направление на плана, договорен от Съвета през март 2023 г., за да се осигури дългосрочно увеличаване на европейското производство на боеприпаси в полза на Украйна и държавите - членки на ЕС.

"Благодарение на днешното рекордно бързо споразумение по ASAP ЕС ще укрепи и ускори собственото си производство на боеприпаси и ракети. Това е още едно доказателство за непоколебимия ангажимент на ЕС да подкрепя Украйна, да укрепва технологичната и индустриалната база на ЕС в областта на отбраната и в крайна сметка да гарантира дългосрочната сигурност и отбрана на гражданите на ЕС", коментира министърът на отбраната на Испания.

С договорените правила се въвежда инструмент, чрез който ЕС ще оказва финансова подкрепа за укрепването на промишления производствен капацитет на ЕС за боеприпаси и ракети по цялата верига на доставките и на стойността. Тази финансова подкрепа ще се предоставя под формата на безвъзмездни средства за различни видове действия, допринасящи за усилията на европейската отбранителна промишленост да увеличи производствения си капацитет и да се справи с установените затруднения.

Новите правила ще улеснят достъпа до финансиране за дружествата от ЕС в областта на боеприпасите и ракетите, евентуално чрез така наречения "Фонд за ускоряване". Този фонд има за цел да улесни достъпа на дружествата, произвеждащи боеприпаси и ракети по цялата верига на стойността, до публично и частно финансиране, за да се ускорят инвестициите, необходими за увеличаване на производствения капацитет.

Следващи стъпки

Временното споразумение трябва да бъде одобрено от Съвета и Парламента. След това то ще бъде официално прието от двете институции след правно-лингвистична редакция. Предвижда се подписването и влизането в сила да се осъществи преди края на юли.

Контекст

В съвместното съобщение от 2022 г. относно пропуските в инвестициите в отбраната се подчертава, че продължаващото недостатъчно инвестиране в отбраната е довело до пропуски както в способностите, така и в промишлеността на ЕС.

Руската агресивна война срещу Украйна изправи европейския пазар на отбрана и оборудване пред още по-големи предизвикателства, тъй като ЕС и неговите държави членки увеличиха усилията си за посрещане на неотложните отбранителни нужди на Украйна.

На 20 март 2023 г. Съветът постигна съгласие по тристепенен подход, целящ да осигури един милион артилерийски боеприпаси за Украйна със съвместни усилия в рамките на следващите дванадесет месеца. Съветът постигна съгласие за спешно доставяне на боеприпаси "земя-земя" и артилерийски боеприпаси на Украйна и, ако бъде поискано, на ракети от съществуващите запаси или за промяна на приоритетите на съществуващите поръчки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика