ЕС не вижда необходимост от санкции срещу Китай заради Хонконг

Георги Ангелов 29 май 2020 в 17:33 2519 0

ЕС не вижда необходимост от налагане на санкции на Китай заради последните събития в Хонконг. Това заяви днес върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Спорният всеобхватен законопроект за националната сигурност в бившата британска колония доведе до нови протести. Те идват след продължили с месеци масови демонстрации за повече демокрация миналата година, при които често се стигаше до насилие. За санкции призоваха протестиращите и от САЩ официално заявиха, че може да наложат такива. Китай обяви днес, че ще отговори с ответни мерки, ако САЩ изпълнят заплахата си и наложат санкции заради закона за засилване на „механизмите за контрол“ в Хонконг.

Борел уточни, че на днешната видеоконференция на европейските външни министри само една държава е поставила въпроса за санкции. По неговите думи санкциите не са пътят в този случай и отношенията на ЕС с Пекин са сложни, затова не може да се сведат до едно измерение. Върховният представител поясни, че ЕС е разтревожен от последните събития, които поставят самостоятелността на Хонконг под въпрос.

Последните събития подкопават споразумението с Великобритания за самостоятелността на Хонконг в рамките на единната китайска държава, посочи Борел. Той допълни, че ЕС ще обсъди с Пекин този въпрос при следващите двустранни срещи. Борел потвърди, че срещата с китайските власти, насрочена за по-късно тази година, ще се състои, стига пандемията от Ковид-19 да позволи това.

По неговите думи напрежението между Пекин и Вашингтон дава все по-голямо отражение. Борел добави, че отношенията на ЕС с Пекин следва да търсят баланс и да останат основани на доверие и уважение. По неговите думи европейската политика почива на ценностите и на интересите на ЕС.

Борел нарече Китай "съперник, съюзник и партньор". Той отбеляза, че има нужда от честен диалог с Пекин. Върховният представител посочи, че ролята на Китай на световната сцена в последните две десетилетия расте покрай четирикратното увеличаване на китайската икономическа сила, което води до геостратегически последици.

По неговите думи днес светът не може да реши без Китай например въпроса с опазването на околната среда, след като от тази държава идва 30 на сто от замърсяването. Ще продължим да оказваме натиск над китайските власти, за да знаят, че събитията в Хонконг ще повлияят при обсъждането на въпросите от общ интерес, допълни Борел.
В отговор на въпроси на пресконференция той добави, че предстои нова оценка за стратегията за отношенията ЕС-Китай заради пандемията и Хонконг, както и поради все по-настъпателната китайска дипломация. Опитваме се да защитим интереса на ЕС и да опазим европейските ценности в отношенията с Пекин, заяви Борел. Той уточни, че не вижда заплаха за европейските инвестиции в Китай.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови