ЕС на път да сключи инвестиционна сделка с Китай

OFFNews 28 декември 2020 в 18:34 1630 0

Снимка архив

ЕС е на път да сключи инвестиционна сделка с Китай, съобщи Ройтерс, позовавайки се на свои доверени източници.

Споразумението ще даде на европейските компании много по-добър достъп до китайския пазар и защита на техните активи. То може да бъде сключено още тази седмица, в сряда, заяви източникът.

"Получаваме много по-добър достъп до пазара и защита на нашите инвестиции в Китай. По-добрият достъп до пазара е нещо, за което работим в продължение на много години, и китайците направиха доста голяма крачка към нас", изтъкна той. 

"ЕК почти завърши преговори, които бяха доста успешни, особено когато става въпрос за някои въпроси като трудовите права", добави още източникът.

По-рано този месец стана ясно, че преговорите между ЕС и Китай относно съвместното инвестиционно споразумение са на финален етап, като двете страни се надяват те да приключат до края на 2020 г. 

Всички 27 членки на ЕС са се съгласили да одобрят сделката. Единствено Полша е предложила блокът да изчака и да обсъди споразумението с администрацията на новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън.

Преговорите по инвестиционното споразумение между ЕС и Китай започнаха през 2014 г., но все още продължават заради недоразуменията между двете страни. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови