ЕС готви 'умни санкции' за петролния износ на Русия

OFFNews 25 април 2022 в 09:27 2010 1

Европейският съюз се готви да наложи "умни санкции" на петролния износ на Русия, съобщи в."Таймс", като се позовава на зам.-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис, предадоха Ройтерс и БТА.

"Работим по шести пакет санкции и една от мерките, които обмисляме, е някакъв вид петролно ембарго. Когато налагаме санкции, трябва да го направим така, че да максимизираме натиска върху Русия, едновременно минимизирайки страничните ефекти върху нас самите", казва Домбровскис пред "Таймс".

Той допълни, че конкретните детайли по санкциите върху петрола все още не са договорени, но може да включват постепенен отказ от руски петрол или налагане на мита върху вноса над определен ценови праг, съобщи изданието.

Русия е най-големият доставчик на петрол за Европа. Тя осигурява 26 процента от вноса на петрол от ЕС през 2020 г., посочва Ройтерс. Украйна и някои държави членки на ЕС, включително Полша и Литва, искат забрана за вноса на руски петрол и газ, докато Германия и Унгария се противопоставят на моментално въвеждане на петролно ембарго.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови