ЕП започна процедура срещу Унгария. Преследващата Сорос страна може да остане без право на глас в ЕС

OFFNews 26 юни 2018 в 11:13 15662 2

Снимка ЕП

Унгарският премиер Виктор Орбан се изправя пред сериозна опозиция от ЕС срещу водената от него политика.

Европейският парламент започна процедура срещу Унгания, която може да доведе до отнемането на правото ѝ на глас в ЕС. Действието бе предприето в контекста на репресивната политика на премиера Виктор Орбан. Тя принуди фондация "Отворено общество" на милиардера от еврейско-унгарски произход Джордж Сорос да обяви, че напуска страната.

Унгария наложи 25% данък върху чуждите дарения на неправителствени организации и даде правото на вътрешния министър да затваря НПО, ако реши, че дадена организация застрашава националната сигурност. Лично Орбан критикува остро "Отворено общество", като обвини фондацията, че се меси в политиката на страната и води либералната опозиция. През януари партията на Орбан - "Фидес" внесе законопроекти под името "Спрете Сорос!", които сериозно затрудняват дейността на неправителствения сектор.

Преди седмица унгарският парламент одобри законопроект, който криминализира НПО, които помагат на хора, търсещи убежище. Бе направена и промяна в Конституцията, която, според изданието, "създава паралелна съдебна система".

В отговор ЕП започна процедура, в рамките на която страните членки на ЕС ще оценят нивото на демокрацията и върховенството на закона в Унгария. Докладът внесе евродепутатът от "Зелените" Джудит Сарджентини след повече от година работа върху него, пише EU Observer.

В понеделник евродепутатите от Комисията по гражданските права гласуваха за започването на санкционния процес против Будапеща заради нарушаване на върховенството на закона и на европейски ценности от правителството на Орбан.

В проектодоклада се подчертават опасенията, че откакто "Фидес" управлява се наблюдава отстъпление от демокрацията, независимостта на съдебната система е под въпрос, свободата на словото - също. В документа се иска задействането на член 7 от Договора за ЕС, което би лишило Унгария от правото ѝ на глас в заседанията на Съвета на ЕС. Искането подкрепиха 4 други комисии: за правата на жените, за конституционните работи, бюджетния за контрол и тази за културата и образованието.

Докладът бе подкрепен от 37 депутати и отхвърлен от 19. "За" са били 8 депутати от ЕНП, 9 от ЕНП са били против, шестима от които са унгарски евродепутати, пише EU Observer и коментира, че разделението е ясен сигнал за вътрешната борба в ЕНП по въпроса каква трябва да е реакцията спрямо Орбан.

ЕП ще гласува по предложението за санкции срещу Будапеща през септември. Ако две трети от европейските депутати подкрепят активирането на Член 7, Съветът ще бъде легално задължен да се заеме с въпроса и да определи дали става въпрос за „ясен риск от сериозно нарушение“ на европейските ценности.

Във втората фаза на процедурата Европейският съвет може да констатира нарушения, което ще открие възможността за налагане на санкции, като например, отнемане на правото на глас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7910

2

Beny Hill

27.06 2018 в 08:34

На всеки нормален, трезвомислещ човек вече му се драйфа от европейските "ценности"! А колкото до Сорос, нужно е да бъде отритнат отвсякъде и натирен в трета глуха. Политиката на Орбан е достойна за огромно уважение.
 
X

Подкастът на OFFNews