ЕП връчи наградата 'Сахаров' на опозицията в Беларус

OFFNews 16 декември 2020 в 14:35 908 0

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли връчи наградата „Сахаров“ за 2020 г. на представители на демократичната опозиция в Беларус, сред които и Светлана Тихановска.

„През последните месеци вие показахте на целия свят какво означава да не се предаваш, вие защитавате вашите права и не се отказвате от борбата, която се разгръща във вашата страна през 2020 г.“, заяви той в приветствена реч в онлайн церемонията на наградите.

Той изтъкна, че нищо не може да спре промяната и отварянето на нова глава в историята на Беларус.

„Ние знаем много добре какво се случва във вашата страна, ние виждаме вашата смелост, виждаме смелостта на жените в Беларус, виждаме страданията на хората, виждаме ужасяващото насилие“, добави той.

Сасоли поздрави също и останалите лица и организации, които бяха номинирани за приза "Сахаров". Той призова, лауреатите, носители на наградата, които се намират в затвора, да бъдат освободени.

„Тази година светът видя събуждането на Беларус. Ние защитаваме нашата национална идентичност и достойнство, но видяхме бруталната същност на режима - сблъскаха се 2 реалности“, заяви Светлана Тихановска, лидер на опозицията в Беларус, в своята благодарствена реч, за отличието.

Тя отбеляза, че опозицията приема със смирение наградата.

„Хиляди беларуски граждани ни вдъхновяват и ни дават сила и надежда да продължим, мнозина от тях не са сред нас тук - нашите смели жени, работници, студенти, лекари, учители, адвокати, писатели, журналисти и активисти, и всички, които продължават да се борят за свободата на Беларус – наградата принадлежи на тях“, изтъкна още Тихановска.

Демократичната опозиция в Беларус, беше избрана за носител на наградата на 22 октомври с решение на председателския съвет на Европейския парламент.

Тя е представлявана от Координационен съвет, сред които са видни политици и представители на гражданското общество в Беларус, сред които Светлана Тихановска, Сергей Тихановски, Алес Беляцки и др.

Наградата за свобода на мисълта "Сахаров" се присъжда от 1988 г. на личности и организации с принос в защитата на човешките права и основните свободи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков