ЕП отново отложи ратификацията на търговската сделка след Brexit

OFFNews 14 април 2021 в 11:14 1208 0

Снимка facebook.com/PresidentEP

Европейският парламент за пореден път отказа да насрочи дата за ратифицирането на търговската сделка с Великобритания след Brexit, предаде "Политико". 

Очакваше се във вторник европейските лидери да обявят, че сделката ще бъде одобрена по време на пленарната сесия към края на април. Това е и последната необходима стъпка за приемане на споразумението. 

Въпреки това, по време на "Конференцията на председателите", председателят на ЕП Давид Сасоли и лидерите на политическите партии решиха да се въздържат от вот по въпроса. Вместо това те се договориха, че евродепутатите ще одобрят сделката само в комисиите по външни работи и търговия на ЕП, където гласуването е насрочено за четвъртък. 

"Решението ще бъде отложено поради необходимостта от напредък в пътната карта за прагматично, но пълно прилагане на споразумението #WithdrawalArea", написа Кристоф Хансен - водещ евродепутат в търговската комисия на ЕП за Brexit, в Twitter. 

Ситуацията може да се промени през следващите седмици в зависимост от текущите разговори между парламента и британските служители, отбеляза "Политико". 

Ратификацията на сделката от парламента е задържана на фона на продължаващото напрежение между ЕС и Великобритания.

През март лидерите на политическите групи в парламента решиха да отложат гласуването си за ратификация на сделката, след като Обединеното кралство разкри плановете си за едностранно удължаване на гратисните периоди при митническите проверки след Brexit в пристанищата на Северна Ирландия за поне шест месеца. От своя страна, тогава ЕК написа в изявление, че това е вторият път, в който правителството на Обединеното кралство заплашва „да наруши международното право“, след като през 2020 г. избухна разгорещен спор за границата.

В момента временно е в сила от 1 януари търговска сделка. Тази стъпка беше предприета, за да се избегне икономическата несигурност при сценарий без споразумение. 

Миналия месец Сасоли каза пред "Политико", че пленарното заседание на 26 април ще бъде „последната дата“ за ратификация, като добави, че „няма да има удължаване“ след тази сесия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews