Quantcast

Елизабет каза: Хари и Меган без кралски титли, няма да получават и държавни средства

OFFNews Последна промяна на 18 януари 2020 в 21:59 11680 0

Снимка Sky News

Принц Хари и съпругата му Меган повече няма да могат да използват кралските си титли, прекратява се и финансирането им с държавни средства, се посочва в изявление на Бъкингамския дворец, предаде Би Би Си.

Херцогът и херцогинята на Съсекс заявиха, че смятат да върнат 2, 4 млн.паунда, похарчени от британския бюджет за ремонта на двореца им в Уиндзор.

Освен това принц Хари и Меган вече не могат да бъдат официални представители на кралицата.

„След месеци разговори и дискусии от последните дни, аз се радвам, че ние заедно намерихме конструктивния и осигуряващ подкрепа подход към следващите стъпки на моя внук и семейството му. Хари, Меган и Арчи винаги ще си останат любими членове на моето семейство. Цялото ми семейство се надява, че днешното споразумение ще им позволи да започнат да изграждат щастлив и спокоен нов живот“, се казва в изявлението на Елизабет Втора.

В него е посочено, че Хари и Меган разбират, че ще им се наложи да се откажат от изпълнението на кралските си задължения. С благословията на кралицата херцогът и херцогинята на Съсекс ще продължат да поддържат своите частни благотворителни инициативи и връзки, отбелязва текстът от Бъкингамския дворец.

Преди 10 дни Хари и Меган заявиха, че свалят от себе си ангажиментите, свързани с кралската фамилия и че ще се стремят към финансова независимост. Те разкриха, че планират да живеят във Великобритания и в Канада.

Днес от двореца уточниха, че няма да разкрият как ще бъде организирана охраната на Хари и Меган.
По-рано журналисти многократно питаха кой и как ще плаща за сигурността на кралската двойка – особено ако ще живее извън пределите на страната. В момента с охраната на членовете на кралската фамилия, в това число на Хари и Меган, е ангажирана британската полиция.