ЕК предупреди, че мерките срещу заразата, които засягат човешките права, трябва да са временни

OFFNews 23 март 2020 в 16:14 4618 0

Мерките, предприети от страните на ЕС срещу разпространението на коронавируса, и които засягат правата на човека, трябва да са съразмерни и временни. Това обявиха изрично от Европейската комисия.

„Всяка извънредна мярка за преодоляване за епидемията от COVID-19 трябва да бъде съобразена с европейските и международните задължения, поети от държавите по отношение на правата на човека, трябва да бъде съразмерна и необходима. Всички извънредни мерки трябва да бъдат временни, в съответствие с кризата“, посочи говорител на ЕК, цитиран от БТА.

Той изрично подчерта, че демокрацията не може да работи без честни и независими медии.

„Във време на криза е още по-важно журналистите да могат да вършат спокойно работата си, именно за да се пресича дезинформацията и европейците да имат достъп до съществената информация“, каза още говорителят и добави, че комисията следи внимателно събитията и подкрепя усилията срещу разпространението на заразата.

Становището на ЕК беше провокирано от въпрос за поведението на Унгария, където правителството на Виктор Орбан поиска извънредното положение в страната да бъде удължено за неопределено време. През това време кабинетът да може да управлява с укази. Промените в Унгария предвиждат и до 5 години затвор за хора, които нарушават мерките срещу коронавируса, както и за тези, които разпространяват лъжлива информация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !