ЕК предлага промени в правилата за Шенген заради пандемията и Беларус

OFFNews 14 декември 2021 в 17:27 2542 0

Европейската комисия предложи днес промени в правилата за Шенген, които предвиждат допълнителни възможности за действие в случаи на обща здравна заплаха или мигрантска вълна. Предложенията са във връзка с пандемията от COVID-19 и действията на Беларус по границата с ЕС, предаде БТА.

Предлага се европейските страни да имат право да възобновяват проверките по границите в Шенгенското пространство, когато установят опасност за националната сигурност, в това число за здравето на гражданите и обществения ред, но с оценка на въздействието за граничните региони, ако мерките продължават по-дълго от шест месеца. Мерките ще се прилагат само в краен случай, при липса на друга възможност като насочени полицейски проверки.

Според ЕК, подобни извънредни проверки в общия случай не трябва да траят повече от две години. 

За държавите по външните граници се предвижда възможност при засилен миграционен натиск да ограничават броя на работещите гранични пунктове, както и да разглеждат постъпилите молби за убежище още на границата.

Също така се предлага пограничните държави да връщат мигранти, за които няма основание да останат в ЕС. Според Комисията тези страни трябва да получават подкрепа от останалите през съвместните структури като Фронтекс и Европол.

Ако Съветът на ЕС и Европейският парламент приемат предложението, държавите от ЕС ще въвеждат бързо съгласувани задължителни ограничения за пресичането на външните граници при обща здравна заплаха. Предвиждат се изключения за пътуванията по основателна причина, както и за гражданите на ЕС и за чужденците с право на пребиваване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !