ЕК предлага Европейската прокуратура да заработи и в намален състав

OFFNews Последна промяна на 11 март 2021 в 19:31 1414 0

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс съобщи, че е предложил днес на заседание на Съвета на ЕС временно Европейската прокуратура да започне работа, без да са определени всички 140 делегирани прокурори. Той уточни, че с такъв подход е съгласна и Лаура Кьовеши, назначена за ръководител на прокуратурата на ЕС, съобщи БТА.

"Спешно е прокуратурата да заработи, а най-спешно е държавите от ЕС да определят делегираните прокурори", заяви Рейндерс. "Настоях до април да има срокове за определянето на делегираните прокурори", добави той.

Еврокомисарят изрази очакване процедурата за излъчените прокурори да приключи през април. По неговите думи е необходимо дотогава всяка от страните в ЕС, участващи в Европейската прокуратура, да има делегирани прокурори, независимо дали бройката е запълнена.

Според него това не означава, че непосредствено след април прокуратурата ще заработи. Рейндерс отбеляза, че за тази година новата структура ще разполага с бюджет от 45 милиона евро.

Европейската прокуратура съобщи, че Белгия е десетата от 22 държави, участващи в новата структура, която е излъчила своите делегирани прокурори. По-рано тази седмица делегирани прокурори определи и Португалия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови